.

.

woensdag 20 januari 2010

Bomen, boeken, brood

Ik ben nu zover dat ik met het commando [klik, start; klik, Microsoft Office Word] mijn Word kan openen met mijn Draakje. Het lijkt een omweg, maar gaat sneller als met de muis klikken. Ik heb namelijk geen enkel pictogram op mijn bureaublad staan. Die staan allemaal in de werkbalk Bureaublad. En die ik weinig gebruik heb ik zelfs in de werkbalk Weinig Gebruikt gezet. Ach, je moet wat ...
Tijdens het opruimen van enkele planken in mijn kantoor kwam er ook een boekje van VoiceXpress tegen met alle commando's die daarvoor golden. En wat blijkt, veel commando's zijn ook toepasbaar bij dit Draakje. Maar ik moet het nog helemaal uitzoeken. Dat kan nog wel een paar weken duren ...

Vanochtend vroeg was ik al naar de markt. Evelien had immers broodnodig, o, daar komt ze net aan.
Zo, die zijn weer weg. Ik kan de ene dag beter tegen Jaimey dan de andere dag. Vandaag ging het niet zo goed. En dan mag ik vanavond nog wel oppassen. Maar dat is vanavond, en dan kan het goed weer gekeerd zijn.
Dus ik was al vroeg naar de markt, voor brood, kip, en sokjes, van die panty sokjes. Van de kip en het brood heeft Evelien meegenomen, de sokjes had ze nog niet nodig. Ik heb met mijn moeder gebeld, maar ze had het voorlopige koopcontract nog niet getekend. Dat ik weet dat het huis verkocht is, weet ik van de kopers die weer vrienden van de broer van Timmie zijn. En ze kopen het per 1 maart. Ik heb wel tegen mijn moeder gezegd dat ik geen geld van de gemeente krijg, en dat ik nou iets anders moet verzinnen. Alvast een beetje in de week leggen ... ik kijk wel. Misschien krijg ik ook een dezer dagen iets te horen over mijn belastingaangifte 2008. Daar moet ik heel wat op te krijgen. Dat dat bij mij nog niet afgerond is, heeft te maken met het laten indienen van de aangifte. Ik heb immers standaard uitstel, nou ja, ik…, mijn accountant dus. En zodra ik de brief van het UWV binnen heb, kan ik ook aan de slag met mijn rechtsbijstand inzake mijn ongeluk.

Vanochtend heb ik het boek van Stieg Larsson "Mannen die vrouwen haten" uit geluisterd. Ik weet het niet, ik vond het vrij ingewikkeld, maar toch ook wel spannend, dus ik begin gewoon in deel twee. Ik hoor wel.


BeschrijvingTwee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort.

de NBD|Biblion recensie
Journalist Mikael Blomkvist, zojuist veroordeeld wegens smaad, wordt door de grootindustrieel Henrik Vanger ingehuurd om een familiekroniek te schijven en om uit te vinden wat er met zijn veertig jaar geleden verdwenen nicht Harriet is gebeurd. De zaak is nooit opgelost en Blomkvist begint zijn taak met weinig vertrouwen op een speciale plaats: een eilandje in het noorden van Zweden, waar de familie Vanger bij elkaar woont, een familie vol met vetes en vreemde figuren. Als Blomkvist eindelijk een vinger achter het geheim krijgt, wordt er een gruwelijke beerput geopend en wordt duidelijk met wat voor familie hij te maken heeft. Een roman van magistrale proporties, meer dan vijfhonderd pagina's die zich ademloos laten lezen dankzij de spannende en knap met elkaar verweven verhaallijnen, de boeiende en soms onthutsende personages, de aandacht voor de omgeving en ondanks de wat minder overtuigende afwikkeling. De figuur Blomkvist is sympathiek en menselijk, er is veel op hem aan te merken, maar eerlijkheid is zijn kracht.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)


Ik ben geloof ik wel een fan van Zweedse schrijvers. Ik merk dat ik de laatste tijd veel uit die hoek lees..eh… luister….

Gisteren zijn ze begonnen met het kappen van de bomen voor ons huis. Er staan 2+ 1 in het volgende perk. Deze bomen staan al heel lang, en nu is ineens verzonnen dat ze de stoepen kapotmaken. Dat doen ze natuurlijk ook: met hun wortels drukken ze de tegels en stenen omhoog zodat de stoepen en het wegdek onregelmatig wordt. Maar dat is al jaren zo, en nu willen ze het ineens aanpakken. Dus met veel geraas en groot gerei is de eerste boom gekapt. Ik merk het al meteen: ik heb meer zon in de kamer nu. Maar daarvoor hoefden ze niet weg. Wat ik wel fijn vind, is dat ik nu geen blad meer van deze bomen krijg. Blad dat zich overal in liet waaien. Er is gezegd dat we een boompje terugkrijgen. Ik ben benieuwd waar ze die neer gaan zetten. Ik heb ook al gezegd dat ik de groene strook voor ons huis absoluut wil behouden. Voor mij hoeft dat geen parkeerplaats te worden. Hopelijk houdt de gemeente zich aan hun woord dat ze de wensen van de bewoners zullen respecteren.

Mijn hoofdpijn zakt helemaal niets. Pijnstillers helpen niet, dat ik denk dat ik direct maar even ga liggen. Allemaal een hele fijne dag, en mijn klaartje: ik moet ze eigenlijk opruimen, maar mijn drie sneeuwmannen, die dwaze domme grijnzende sneeuwmannen, zitten nu pal in de zon op de leuning van de bank. Naast hen heeft Jaimey een zeehondenbaby neergelegd, zo'n hele zachte pluchen. En bij elkaar is het gewoon een dwaas gezicht waar ik om moet lachen.

grts

7 opmerkingen:

 1. Dit boek heb ik ook liggen. Ik weet het niet of dit wel een boek voor mij is. Maar een opdracht van mijn leesclub. Hoe is dat om een boek te luisteren?? Ik overweeg om dit ook te doen want dan kan ik lezen en handwerken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een tegenstrijdige reacties hoor ik toch op dit boek, heb het zelf nog steeds niet gelezen. Wat rot dat die hoofdpijn niet zakt. Ik hoop dat je opknapt door even te liggen en hopelijk schijnt de zon bij jou..
  Groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iedereen heeft het over Stieg... moet toch wel iets bijzonders zijn dan. Maar helaas, teveel boeken en te weinig tijd. Gelukkig wel een klaartje hier. Das mooi. Die hoofdpijn niet. Hopelijk is die toch nu snel over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Astrid...ik vind het een uitkomst, luisterboeken.. je hebt een mp3 speler nodig (ik heb een zen creative) en natuurlijk luisterboeken. Je moet er wel even aan wennen natuurlijk . Bij mij ging dat snel want ik ben een auditieve lerer...ten minste dat is mijn hoofd input...
  als je het boek als luisterboek wilt geef me dan even een mailtje.. dan kan ik ze wel uploaden...
  grts

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goh Frieke, het is inderdaad te gek, dat iemand die jaren gewerkt heeft en flink wat sociale lasten heeft betaald, niet in aanmerking komt voor bepaalde voorzieningen betaald door de gemeente.
  Het zou fijn zijn als je, als het dadelijk beter weer wordt, lekker naar buiten zou kunnen en leuke fietstochtjes zou kunnen gaan maken.
  Hopelijk heeft je moeder je hint begrepen en wil ze je helpen!

  grts,
  Coralie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gedver, ik zou willen voor je dat die hoofdpijn zakte!

  Wat grappig dat jij auditief bent (ik lees je reactie)....ik ben daar juist heel erg slecht in: ik ben visueel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb dat boek ook gelezen in de zomervakantie.
  Ik vind het knap dat iemand zulke boeken kan schrijven. Deel 2 en 3 heb ik nog niet gelezen, ik heb niet meer zoveel geduld en rust voor dikke boeken maar misschien in de vakantie. Er bestaat ook nog een deel 4 hoorde ik. Dat manuscript stond op z'n computer toen hij stierf. Jammer dat Stieg zelf niet meer van z'n succes kan genieten. En de familie steggelt over de erfenis. Nou ja...

  Rustig aan maar Frieke, en ik hoop dat je hoofdpijn zakt en dat alles gaat lukken met die fiets en zo.
  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen