.

.

zaterdag 13 juni 2015

Over series, audioboeken en keuzes

Ik weet het.. als ik een boek aan het luisteren ben, heb ik nergens anders behoefte aan... dan gaat het schrijven niet, dan vind ik de woorden niet en zie ik geen verbanden. Dus ik moet me zelf echt voornemen om niet aan een boek te lurken en dan denken dat ik wat zinnigs op papier kan zetten.

Een boek luisteren en geestdodende karweitjes doen in het huishouden zoals strijken, vegen, dweilen, vaatwasser in- en uitruimen, dat gaat allemaal prima. Maar een gesprek voeren, oplettend bezig zijn, of nadenkend: vergeet het maar.

Op dit moment merk ik dat ik minder behoefte heb aan een boek luisteren. Ik heb afgelopen weken zoveel boeken geluisterd dat ik het denk ik een beetje moe ben. Het ligt natuurlijk ook wel aan het soort boek. Of het interessant is of niet. De chicklits heb ik wel even gehad na de reeks Shopaholic van Sophie Kinsella. Het zijn leuke boeken, maar op een gegeven moment is haar schrijfstijl genoeg. Ik heb nog andere boeken van haar op mijn speler staan, maar kan de moed niet opbrengen om ze te luisteren.  Dus ze gaan de kast weer in en ik pak wel iets anders. De grote vraag is alleen wat. Want na het boek van vorige keer (Vaelin Al Sorna van Anthony Ryan) is het moeilijk om een goed boek te vinden. Temeer omdat de boeken die ik wil lezen van David Eddings niet beschikbaar zijn als audioboek. Misschien dat ik voor de laatste delen uit de Reizigercyclus van Diane Gabaldon ga. Die zijn immers pas als audio vrijgegeven. Mijn twijfel is echter: het verhaal was af.... doen deze nagekomen delen geen afbreuk aan het geheel. Ik bedoel: als een serie te lang doorloopt krijg je van alles hetzelfde en nog een keer. Een gruwelijk saaie herhaling van zetten. Dat heb ik ook met andere series. Drie of vier samenhangende delen moeten genoeg zijn. neem bij voorbeeld de boeken van de Cock (Baantjer). Die zijn al aan het 75 ste deel. Naadloos doorgeschreven na de dood van Baantjer door Peter Römer. En het blijven verhalen van hetzelfde. Ik ben na 5 delen afgehaakt.

De enige serie boeken die ik met graagte heb uitgeluisterd zijn de boeken van Ian Ranking met John Rebus, de boeken van Lee Child met Jack Reacher  en nog een paar maar die beslaan nauwelijks 4 delen... Een ander verhaal zijn de losstaande boeken. Die willen best nog al eens van invalshoek wisselen. Gelukkig maar, anders had ik ik weinig te luisteren.

4 opmerkingen:

 1. Ik ben terug naar de (oude) schrijvers......zo lekker weer even! Olaf J.Landell ...de Porseleinboom trilogie. Couperus....Boeken der kleine zielen...lees ik nu. Helaas zijn deze boeken bijna in geen enkele bibliotheek meer te vinden. Ook de humoristische boeken van Toon Kortooms geven je weer een glimlach, de verhalen uit het Brabantse land in de vorige eeuw,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog nooit een luisterboek beluisterd....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja Myriam, het is voor mij ook een noodoplossing hoor. Luisteren gaat beter dan lezen. Dus ik ben blij met deze optie. Toch zijn er genoeg mensen die boeken luisteren onder saaie, eentonige karweitjes. En ik ken heel wat chauffeurs die een boek luisteren tijdens hun verplichte stops.

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen