.

.

zaterdag 20 juni 2015

Daar gaan we weer.. gezellig toch

Weet je wat zo leuk is als je mensen te eten vraagt? De voorbereidingen. Tenminste bij mij dan toch. Ik trek niet zomaar iets uit de kast en dien het op. Ik probeer een leuk menu samen te stellen, ja ik leer wel wat in de loop der tijd, en ga dan op zoek naar hoe je de gerechten klaar maakt.
Tja en dan moet het uitgeprobeerd worden hè... Niets is zo erg als een mislukt etentje omdat je je gerechten niet op orde heb. Of omdat je ingrediënten mis.

Nu hoef je bepaalde dingen niet voor te bereiden of uit te proberen. Dat is nergens voor nodig. Een beenham is een beenham, een varkenshaasje een varkenshaasje en rosbief is gewoon rosbief. Hoe ik dat klaar moet maken, weet ik ondertussen wel. Net zo goed dat aardappeltjes koken, stomen, bakken, poffen en wat je er nog meer mee kan doen geen enkel geheim heeft. En heb ik een wat ingewikkelder gerecht uitgezocht dan is het een zaak van stap voor stap het recept volgen. Met groentes gaat het net zo. Geen enkele moeilijkheid. En in geval nood is er nog de familie pot & co, ja de neefjes van diepvries.nl

Nee, de gerechten ik uit wil proberen zijn de voorgerechten, de bijgerechten en de nagerechten. Zeker als ik dat nog nooit heb klaargemaakt. Neem nu bijvoorbeeld de soep. Ik heb verschillende lekkere soepen voorbij zien komen bij mijn internet zoekactie. Maar dat vereist wel onderzoek. Van  "heb ik wel alles in huis" , via "hoe maak ik het klaar", naar "smaakt het" en lust hubby het. Want dat is een echte etenpistser hoor. Een typisch voorbeeld van 'wat de boer niet kent'. Jammer, er gaan zoveel lekker dingen aan zijn neus voorbij. In de loop der jaren heb ik wel geleerd daar geen boodschap aan te hebben. Dan eet hij maar niet of trekt de frietpan  maar tevoorschijn.

Ook nagerechten wil ik altijd een keer gemaakt hebben. Zeker als het iets is wat ik nog nooit heb gedaan. En in deze tijd kan ik altijd terugvallen op Eton Mesh......Ach ik offer me wel op:).....

Vandaag ga ik alle ingrediënten voor de proefkook aanschaffen. Dan heb ik de hele volgende week de tijd om uit te vogelen of het allemaal uitkomt zoals ik voor ogen heb... en nee: het is geen barbecue. Het weer is een te onzekere factor.  We kunnen wel altijd buiten eten als het zo uit komt: de stoelen staan klaar.
4 opmerkingen:

 1. Jouw keuken nodigt ook uit tot kokkerellen Klaar, waar is waar....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik probeer nooit iets uit. Het is wat het is... En meestal valt het wel mee, al heb ik een paar zaken waar ik liever nooit meer aan terugdenk. Zoals chicorei ijs een aantal jaren geleden... Dat was echt héél erg....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. brrr. dat lijkt me ook niet lekker cichorei ijs.. sommige dingen doe ik ook gewoon, maar voor een nagerecht met veel ingrediënten of voor een soepje dat ik nog nooit gemaakt heb, maak ik liever een proefvaart.... dat hoeft maar 1 keer hoor.. het gaat er ook om hoe het valt en of de gerechten die ik erbij heb bedacht wel smaken. Meestal is dat gelukkig zo... Ik probeer die proefetentjes alleen maar als ik mensen te eten krijg. gewoon voor ons zelf is het lekker of jammer maar echt niet te eten:) en over tot de orde van de dag:)

   Verwijderen
 3. Een doener dus ! en Myriam chicorei ijs is dat groter dan een k'nijn ?

  BeantwoordenVerwijderen