.

.

vrijdag 17 april 2015

Koken voor mijn zus

Als de datum nadert wanneer mijn zus en haar man weer gezellig bij ons komen eten, dan kriebelen de recept ideeën in mijn hoofd dat het een lieve lust is.  Was het de bedoeling om een simpele garnalenschotel te maken, alleen dan met Hollandse garnalen, mijn hubby wilde ineens ook een voorgerecht en een nagerecht. Twee dingen die hij nooit mee-eet, maar toch wilde hij het. Reden: het is zo gezellig!

Nou, daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Een eenpansmaaltijd is snel op. Maar met iets vooraf en iets toe wordt de maaltijd van een hap slik gebeuren een gezellig feestmaal. Alleen aan mij was het om te verzinnen wat we bij de hoofdschotel garnalen zouden serveren.

Ik heb dus van alles nagezocht en opgeschreven. Nog eens nagekeken en vooral ook gekeken naar hoe te bereiden. En niet in de laatste plaats: welke ingrediënten. Wilde ik eerst feestelijk gevulde eieren als voorgerecht maken (we hebben immers eieren genoeg sinds we weer kippen hebben), als voorgerecht vond ik dat toch wat minnetjes. Ondanks de feestelijk vulling van gerookte zalm, parmaham en mierikswortel. Van dat laatste ben ik zelf absoluut geen fan trouwens. Ik heb het herhaalde malen geprobeerd, maar mierikswortel is aan mij niet besteed. Zelfs niet een klein beetje.



Uiteindelijk is de keus op een simpele kippenbouillon met groente en kaaskletskoppen. Wel gebruik ik een goed merk bouillon natuurlijk. Goede producten zijn een 'must' om je maaltijd, hoe eenvoudig ook, succesvol te laten zijn.

Oké, 2 gangen van het diner zijn nu voor elkaar (in mijn hoofd tenminste). Ik heb de ingrediënten al binnen. Nu het nagerecht nog. Ik heb een paar opties.




  • Een stroopwafeltaart. Niet moeilijk te maken, redelijk aan te komen ingrediënten en lekker.  
  • Een sorbet met een twist. Die twist bestaat uit wodka. Van onze dochter kon ik een kladje krijgen. Ik hoef dus niet zelf een fles wodka aan te schaffen. Een drank die wij niet gebruiken. Nee, het probleem zit hem in het citroenijs. Hier in het dorp is dat niet verkrijgbaar. daar moet ik voor uitwijken naar tja... waarnaar...Om kilometers te rijden voor een bak citroenijs...vanille-ijs is wel te koop. Ik moet hier nog even over nadenken, want het leek me wel wat als afsluitend gerecht.  
  • Mijn derde optie is palacinka, een nagerecht uit voormalig Joegoslavië. De  ingrediënten zijn allemaal in het dorp te koop. Ik heb ze al bijna in huis. Alleen de flensjes nog niet.  Het voordeel is dat je de vulling kunt invriezen om later te gebruiken. Ik las bij de commentaren op dit recept dat je ook citroenijs kunt gebruiken. Maar dan zit ik weer met: waar haal ik citroenijs.

Bij het zoeken naar kloppende gangen bij de garnalenschotel, heb ik mijn kookboeken verzameling ook maar weer eens doorgekeken. En ben weer helemaal kookmiep aan het worden. Dat is al veel te lang geleden.


8 opmerkingen:

  1. mmm krijg er honger van. Ik koop altijd citroen sorbet ijs bij Albert Heyn, dit omdat er geen melk in zit. Als Sander wel eens hier eet, hij heeft een lactose allergie, zodoende,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja ik weet dat AH dat heeft, maar dat is een dorp verder hè.. Misschien ga ik er toch wel even heen. Alleen om de keus te houden:)

      Verwijderen
  2. Dat lijkt me allemaal even lekker! Wel veel werk, maar de moeite waard, vermoed ik. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach valt reuze mee als je goed plant (of is het planned) nouja voorbereid dus:) De stroopwafeltaart staat inmiddels in de koelkast op te stijven.

      Verwijderen
  3. Wanneer je geen kipsaucijzen heb, maak je gewoon zelf balletjes van kippenfilet. Je hebt aan anderhalve kippenfilet ruim voldoende.

    Snijd de filet in grove stukken
    Stop ze in een hakmachine ( foodprocessor/ blender/ GEEN staafmixer)
    Kruiden naar smaak (ik had gewone kipkruiden)
    Hakken tot de grove stukken klein zijn
    Met behulp van twee theelepels balletjes scheppen en die in je bouillon laten glijden



    Commentaar van hubby: die balletjes smaken lekker, beter dan de gewone uit blik

    Tja, ik weet wel wat lekker is. Goede ingrediënten hè... en dan met zorg bereiden.

    Ik heb overigens ook wat minder prei gebruikt en een tablet kippenbouillon toegevoegd. Prei laat tamelijk veel vocht los. En je wilt toch kippenbouillon proeven, geen preisoep.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En de stroopwafeltaart: de stroopwafels worden na verwarmen en opstijven keihard. Ik ga de volgende keer ze alleen maar crushen en dan gewoon zonder smelten gebruiken. De vulling is erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kan ook weer vreselijke zin krijgen om te koken als ik in mijn ontelbare kookboeken snuister. Maar nu haal ik vaak inspiratie uit de blog van KOKEN OP HAKKEN. Heerlijke en niet te moeilijke recepten!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Klinkt goed, allemaal! Citroenijs kun je ook zelf maken: http://www.smulweb.nl/recepten/citroenijs. Is dat een optie?

    BeantwoordenVerwijderen