.

.

vrijdag 10 april 2015

Opruimlijstje

Ik had een heel bericht klaar.... en ineens was het weg. Nergens meer te vinden. Dat is dus de zoveelste keer al bij blogger. Ik ga eens kijken of ik er nog iets van kan opschrijven.Kennen jullie dat? Een to-do lijstje met dingen die je anders steeds maar vooruit schuif?  Het is geen lang lijstje, maar eentje met noodzakelijke dingen. Bij mij staat de kledingkasten erop en de administratie, de belasting, de hangmappenkast, en mijn praktijk.
Of zo'n to-do lijst nu echt handig is, daarover zijn de meningen verdeelt.  Maar voor mij werkt het min of meer. Het zijn gedachtelijstjes met dingen die ik wel wil doen maar nog niet meteen.Gisteren heb ik bijna de hele dag aan onze administratie gewerkt. Dat was een punt van mijn to-do lijstje. Was, want ik kan het nu wegstrepen.

Nadat de rekeningen betaald zijn, gooi ik ze in een administratiedoos. Ook garantiebewijzen, aankoopbonnen, kattebelletjes met nummers en adressen, kaarten, zegeltjes.... kortom alles wat maar naar administratie riekt, verdwijnt in die doos.
Tegen de tijd dat de belasting aangegeven moet worden, gaat het kriebelen. Dan moet ik die doos leeg halen. Want daarin zitten ook salarisstroken en jaaropgaven (zover die nog op papier komen). Dat is een heel opgave en het kost me een paar of meer dagen om mezelf daartoe te zetten. 1 april is geen stok achter de deur omdat mijn accountant toch uitstel vraagt.


Naast het sorteren van alle troep op stapeltjes die overeenkomen met de ordners, bekijk ik ook wat ik wel of niet wil bewaren. De inhoud van de administratiedoos gaat immers in ordners met de namen van hubby, van mijzelf (ik heb zelfs 2 mappen), verzekeringen, energie en gemeente, enzovoort. Ik heb nog al wat ordners met administratie. Naar de inhoud dáárvan wordt nauwelijks gekeken.  Logisch, het zijn geen romans, maar is bedoeld als naslagwerk-voor-als-het-ooit-nodig-mocht-zijn. En dat is iets wat haast nooit gebeurd.

Dus heb ik gisteren die ordners ook onder handen genomen. Veel oude papieren hebben hun weg naar oudpapier gevonden. Ik denk dat ik de inhoud van de ordners met de helft verminderd heb. En het voelt goed.


De administratie uit de doos heb ik opgeruimd, de jaaropgaven gekopieerd voor mijn accountant en ook de benodigde andere papieren. Nu enkel nog een begeleidend briefje, envelop schrijven, postzegels plakken en opsturen. Dat wil ik vandaag nog doen.... En dan kan het punt belasting ook van mijn lijstje.

Een volgend punt op mijn lijstje is het opruimen van mijn praktijk. Hoewel ik verschillende dingen zo weg kan doen, twijfel ik toch over de hoofdmoot: alle remedial teacher spullen. Daar ben ik nog niet uit. maar dat komt wel.....Ik ga eerst maar een beginnen met de ladenkasten met hangmappen vol oud leerlingen materiaal. dat kan gewoon weg...volgende week of zo:)

Oja een handige tip over opzetten van administratie en wat je wel of niet moet bewaren vind je hier.


3 opmerkingen:

 1. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zeggen ze.....succes ermee! Ik hoop ook eens ooit klaar te zijn, sommige dingen doe je nu eenmaal niet zo makkelijk weg.
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op mijn werk kan ik niet zonder een 'to-do' lijstje. Met als gevolg dat ik er thuis wars van ben... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Altijd een fijn gevoel als de administratie aan de kant is, of als je iets kan afstrepen op je todo lijstje

  BeantwoordenVerwijderen