.

.

donderdag 26 maart 2015

Stemloos
Al een paar dagen heb ik geen stem. Gewoon zo verkouden dat mijn stem het voor gezien heeft
gehouden. Ik drink kamillethee met honing, slik anti keelpijn tabletten met honing, gorgel met zout water: niets helpt echt. Het verzacht wel even, maar dat is het dan. Ik zal deze ronde gewoon moeten uitzitten, zo als altijd:)


Ik denk bij geen stem hebben meteen aan stemhebbend en stemloos

Medeklinkers worden onder andere onderscheiden in stemloze en stemhebbende medeklinkers. Bij de vorming van stemhebbende medeklinkers trillen de stembanden mee; bij de vorming van stemloze medeklinkers niet. Het Nederlands kent de volgende stemloze medeklinkers: ptkfsch en h, en de volgende stemhebbende medeklinkers: bdvzgmnnglrj en w.
Dat zal de remedial teacher in mij wel zijn. Of de taalpurist. Want wat kan ik  me ergeren aan verkeerd uitgesproken woorden. Aan zinsmelodieën die voor mijn gevoel niet kloppen. Aan voorleesstemmen die extatisch zijn en blijven ondanks de tekst. Of aan voorleesstemmen die vlak zijn en blijven zonder één enkele piek.


Een slecht voorgelezen boek vergalt het plezier aan de inhoud. Dat heb ik nu verschillende keren meegemaakt. Steeds meer eigenlijk. Wanneer? Bij de audioboeken die ik luister. Ik zeg absoluut niet dat ik het beter kan. Want voorlezen is een vak apart. Vroeger (toen de gulden van hout, de mannen van staal,  en vrouwen voor fok en aanrecht waren) las ik veel voor. Maar dan had ik publiek. Wanneer je een geschreven boek omzet in een audioboek dan heb je geen publiek. Dan moet je je eigen spanning blijven creëren. Probeer het maar eens. Luister een kritisch naar een stukje gesproken boek "De IJstweeling" bijvoorbeeld . En probeer dan zelf eens een stukje in te spreken. Begrijp je nu waarom het zo moeilijk kan zijn? Ter illustratie nog een stukje ingesproken tekst "Kerstavond"

Ergens anders wat meteen in mijn gedachte komt bij stemloos is ons Stemrecht . Een recht waar hard voor gevochten is maar waar helaas door veel mensen geen gebruik van gemaakt wordt. "Het maakt niet uit".  "Het wordt toch niet beter". "Wat maakt die stem van mij nu uit" allemaal gemeenplaatsen om het niet gaan stemmen te rechtvaardigen. En naderhand maar schelden op de gekozen regering. Tja, dat kan dan ook niet eigenlijk. Als je niet gaat stemmen heb je je recht op gegeven om mee te spreken. Om te zorgen dat er iets goeds tot stand gebracht kan worden. Want al die niet stemmers kunnen wel degelijk het verschil maken. Je gedraagt je dan als een onmondig kind waar beslissingen over genomen worden in plaats van een verantwoordelijke persoon die mee beslist. En mee beslissen kan je: jij kiest immers je afgevaardigde. Ja, natuurlijk moet er water bij de wijn gedaan worden. Dat doe je in je eigen huis ook. Je kunt niet allemaal je idee uitvoeren. Zeker niet als die niet gelijk zijn. Alleen je kunt wel zorgen dat jouw ideeën meer gehoord worden. Door te stemmen.

 Ik kan me best druk maken om al die niet stemmers. Ik vind ze niet echt respectvol tegenover onze samenleving. Want het is toch uiteindelijk de bedoeling dat wij allemaal zorgen dat onze democratie van ons is. Laat je stem horen!!


2 opmerkingen:

  1. Fijn stukje Frieke....interessant, stemhebbend en stemloos. En over het stem recht ben ik het helemaal met je eens. Hadden Hans en ik het deze week ook nog over. Niet stemmen is ...geen recht van spreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben zeker gestemd! En toen zat ik - net als jij - ineens een paar dagen zonder stem. Hmmmm....

    BeantwoordenVerwijderen