.

.

donderdag 12 maart 2015

Over combiketels en soloketels

Ondanks de flarden zon, is afgelopen week een beetje rampzalig geweest. Alles ging stuk en werd
niet goed gemaakt. Nouja .. alles... beide verwarmingsketels. Wij hebben twee verwarmingsketels. Eén boven, een grote combiketel, die het hele huis bedient en één wat kleinere soloketel beneden voor de bijgebouwen.

De grote boven lekte. Pas 20 maart zou de monteur komen voor onderhoud. Dat was tenminste de planning. Maar gelukkig kon hij eerder en afgelopen vrijdagochtend stond hij op de stoep met zijn emmertje en doekje. Hij ging voortvarend aan de slag. Mopperend dat het toch wel een oude ketel was die stukken ging vertonen. Tja, vorig jaar zei de monteur, een andere, dat de ketel nog wel jaren mee kon, maar dat de ketel beneden echt vervangen moest worden. Anyway... deze monteur mopperde over de oudheid van deze ketel (20 jaar) en over de noodzaak tot vervanging. Geen haar op mijn hoofd die daar aan had gedacht. Het rendement is nog prima. De stoomwolk komt recht uit de pijp en sluit mooi aan. En dat is een teken dat er geen extra gas misbruikt wordt. Is dat wel het geval dan sluit de uitstotende stoomwolk ( de rook) uit de afvoerpijp (kachelpijp) niet mooi aan op de opening. Dan is er een ruimte tussen opening een rookwolk.

Ik vertelde hem dat we er niet aan dachten om nu een nieuwe ketel aan te schaffen. Daar heb ik
trouwens niet eens het geld voor. Maar ik zei hem ook dat ik hem wel snapte. De ketel is immers 20 jaar oud. Goed, onze jonge monteur, een jaar of 40,  toog aan de slag. Liggend op zijn rug want dat is de enige mogelijkheid om onder de ketel te komen. Wij hebben boven al halfschuin dak: eerst een goede meter rechte muren en dan schuin omhoog. De ketel hang natuurlijk op het stukje rechte muur. Logisch toch. Alleen als er aan geknutseld moet worden, tja dan mogen de knieën buigen.

Eerst werd het ene onderdeel vervangen, toen een volgend en nog iets en uiteindelijk ook het drukvat. En daarna nog een toevoertje. Na ruim drie uur was hij klaar. Hij had zelfs opgeruimd en de boel gedweild. Keurige opvoeding! Het leed moest geleden zijn. Dankjewel en tot volgend jaar.

Wij konden ondertussen de nieuwe ketel voor beneden halen. Na lang wikken en wegen was onze keus op een HR soloketel van Intergas gevallen. En we hadden hem besteld bij Warmteservice Den Bosch. Daar waren wij al eerder geweest voor een miniboiler, tot volle tevredenheid.  Dat ging naar den Bosch toe. Niet met de eerste boer de best hoor:) Met nog wat toebehoren, kwamen we met de nieuwe ketel thuis. En het grote afbreek- en verplaatsgebeuren kon van start gaan.

De volgende maandag is hubby aan de slag gegaan om de nieuwe ketel beneden aan te sluiten. Dat had nog veel voeten in de aarde: heel veel gevloek en gezucht. Nu gaat hem alles toch veel moeilijker af dan vroeger, en daar baalt hij ook nog eens van. Komt het werk niet echt ten goede, denk ik dan maar. Uiteindelijk na veel vijven en zessen (ja cliché na cliché) was de ketel aangesloten. Toen de thermostaat en draaien maar met die hap. Eh..... niet dus. Alle boekjes nagelezen, alle aansluitingen gecontroleerd: noppes nada. De ketel deed het niet. Gastoevoer was goed, druk was goed, daktoevoer goed. Oké.. morgen maar verder kijken.

Op dinsdag ontdekte onze hulp dat de ketel boven lekte. Verdikke, daar was afgelopen vrijdag net drie uur een monteur mee aan de slag geweest, veel onderdelen waren vervangen. Ik dus maar weer bellen. "tja, mevrouw... we bellen u wel terug voor een afspraak. De planning is vol" en nog geen 5 minuten laten werd ik terug gebeld. "Morgen om 8 uur".. oeps, dat was slikken want dat was zeker een uur voor mijn normale opsta tijd. Maar goed, hebben is hebben en krijgen is de kunst dus ik accepteerde. De ketel beneden had zich ontpopt als een duur ornament: nutteloos.  Misschien de monteur morgenochtend er naar vragen? Of onze zwager? Hmmm mompel mompel...

Woensdag ochtend vroeg ben ik naar de markt gegaan. Bij mijn terugkomst trof ik de monteur bij zijn wagen. "Wat ik gemaakt heb, is goed", vertelde hij me  "Er is iets anders kapot en dat heb ik nu vervangen". Ja, sure... dit hadden we gisteren al voorspeld wat er zou gaan gebeuren. Het lag natuurlijk nooit aan eerder werk dat niet helemaal goed was. Er zou altijd een andere oorzaak zijn.

De combiketel draait nu gewoon. We hebben de pomp van de vloerverwarming lager gezet. Niet op 90 kw maar naar 20 kw. Dat scheelt veel energie.  En als een vloerverwarming eenmaal warm is, maakt het niet uit.
Met wat input van zwager heeft hubby de soloketel aan de praat gekregen: de pomp liep vast.  Even rommelen en jawel ook de ketel draait naar behoren. Zonder lekken en zonder lawaai, waarschuwingslampjes oid.  Je moet maar weten waar je moet zoeken hè... gelukkig wist zwager dat:)

Designed by Freepik
En nu schijnt de zon. Beide ketels doen waarvoor ze gemaakt zijn. Ik heb warm water en warme voeten. Wat wil een mens nog meer...1 opmerking:

  1. warm koppie thee? Fijn dat alles het weer doet, het is niet echt lekker om in de kou te zitten. Ik ken het, met die mannen, Hans ook, die denkt dat hij nog 30 is. LOL! XXX

    BeantwoordenVerwijderen