.

.

zaterdag 20 februari 2010

U(iterst) S(laapverwekkend) B(logje)

Yes! Ik weet waar het aan ligt. Waar wat aan ligt? Dat mijn spraakbestanden niet goed laden. Ik gebruik steeds een andere USB poort voor mijn receiver. En dat betekent dat Windows hem steeds opnieuw moet laden. Het is zogezegd een foutje in Windows. Geen onoverkomelijk foutje, maar wel lastig. Er zal wel een oplossing via Windows voor komen.

Toen ik vanochtend wakker werd, zag ik weer een hele witte wereld. Nee, niet van de sneeuw, maar van het vriezen. "De rijp lag op de daken ...", jullie kennen het wel. Het is alleen de verkeerde tijd van het jaar. Tot de ijsheiligen zullen we dit weer type nog wel meer hebben.

IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.

De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.

Abrupte temperatuurveranderingen, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.

Het is een algemeen bekend gegeven dat je pas na IJsheiligen kan beginnen met het planten in de volle grond. Omstreeks deze tijd komt in West-Europa nogal eens een schade brengende nachtvorst voor. Hij begint meestal rond 7 mei met een koude noorderwind.
uit: http://www.beleven.org/feest/ijsheiligen


Ik heb gisteren weer zo'n beetje de hele dag liggen slapen. Maar ook 's nachts slaap ik. Ik heb inmiddels wel een patroon in ontdekt. Als ik om 10 uur mijn medicijnen neem, ben ik drie uur later vreselijk moe. Dan slaap ik een paar uur, ik word wakker omdat ik naar de wc moet, ik val weer een paar uur in slaap, ik word wakker en sta op. Ik denk ook wel dat ze helpen tegen de pijn, maar omdat ik zoveel slaap, kan ik kan ik daar weinig over zeggen. Ik hoop dat het volgende week wat beter gaat. Ik bedoel dat ik niet zoveel slaap overdag. Want dat is toch echt niet de weg.

Omdat ik zoveel slaap heb ik ook niet veel te melden. Maar dat komt wel weer. Allemaal een fijne dag, en mijn klaartje: ik kreeg gisteren een hele lieve brief van Assyma en een hele lieve kaart van Trudie. Ondanks dat ik zat te huilen, ben ik erg blij mee! Dank je wel!

9 opmerkingen:

 1. Al met al slaap je dus heel wat uurtjes weg....? Kan jij niet wat slaapuurtjes aan mij opsturen? Ik kom heel wat slaap tekort helaas... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn oma wachtte vroeger ook altijd tot de ijsheiligen waren geweest voordat ze de bloemetjes buiten zette. Leuk om daar nu over te lezen want de exacte data wist ik niet.
  Bij ons sneeuwt het trouwens weer :-(

  Vervelend dat je zo slaperig wordt van die medicijnen. Hopelijk is het een kwestie van wennen en gaat het over een poosje beter.

  Ik wens je een fijn en, toch redelijk wakker, weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, goed dat ik dat weet van die USB-poort! Tot nu toe heb ik hem steeds in dezelfde gedaan, maar dat moet ik dus ook vooral zo houden.

  Moet je die medicijnen perse sochtends nemen? Misschien heb je minder last van dat slapen overdag als je ze savonds neemt? Als ze dan tenminste ook goed werken qua pijnstilling, anders heeft het natuurlijk nog geen nut.

  Dank je wel voor je leuke kaartje hoor! Erg lief :-).

  Fijn weekend, hopelijk wordt het slapen overdag wat minder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hee slaapkop! Hoop dat het wat wakkerder wordt alemaal en dan zonder pijn! Knufferdeknuf!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mss ben je nu wel je slaap van de afgelopen maanden aan het inhalen?!
  maar is niet leuk hé, als je teveel slaapt... en je niet wakker kan houden...
  ik zit hier ook nog op genoeg uurtjes slaap per dag/nacht!

  zeg, en hier kwam een schattig kaartje aangevlogen, heel fijn... dankjewel hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De IJsheiligen ja, ik ben er mee grootgeworden, want ik ben van 8 mei. Een week na mijn verjaardag gingen de geraniums naar buiten....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hopelijk ben je nu toch wat meer wakker frieke.sterkte meis.

  Novie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vreemd ja , Ollie wacht met zijn plantjes te planten na de ijsheiligen !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. kan alleen maar goed zijn voor je lichaam dat je slaapt
  als je het niet nodig zou hebben zou je die behoefte denk ik niet hebben
  je maakt niet veel mee zo, dat is waar
  maar straks als je opgeknapt bent, dan komt dat wel weer

  maarre huil je altijd om een kaart of brief?
  goed dat ik het weet, dan stuur ik je maar geen briefjes/kaartjes meer;-)))))  maar eigenlijk moet ik jou bedanken voor jouw post!
  nu durf ik dat;-)

  BeantwoordenVerwijderen