.

.

dinsdag 13 oktober 2009

Eva en van oude menschen...

Ik heb vanochtend al zoveel gedaan, dat ik nog niet toegekomen ben om op dit blogje te schrijven. Dus het is wat later op de dag. Vanochtend had ik mijn nieuwe hulp. Dit meisje kende ik al, zij was al een keer ingevallen. Omdat ik donderdag ook al hulp had gehad, heeft zij vandaag alle ramen gewassen.

Mijn dinsdagmiddag leerling komt donderdag. Dat betekent dat ik vanmiddag vrij ben. Dat vind ik niet erg. ...ik heb genoeg niets doen.
Daarom luister lees ik maar. Momenteel lees ik het boek Eva. Dit op aanraden van Heidi.Het boek is geschreven door Fergusson, naar naar ik meen. Hiervoor las ik Couperus: van oude mensen de dingen die voorbijgaan. dit is een boek dat veel mensen voor hun lijst lezen, of lazen. Maar ik denk nu, dat je beter op latere leeftijd kunt lezen. Couperus taalgebruik is geweldig, is formidabel, is fenomenaal, en kent een buitengewone schoonheid. Daarbij is het boek reuze spannend.

Beschrijving
Een groot geheim verbindt de families Takma en Steyn de Weert. Lang geleden, toen zij nog in Indië woonden, is er een mysterieuze moord gepleegd, waar niemand over wil praten. Met zijn dagelijkse bezoeken aan de moeder van Ottilie bezegelt de stokoude heer Takma hun stilzwijgen. Ze hopen hun geheim in het graf mee te nemen, maar als de zoon van Ottilie wil trouwen kan het niet langer verborgen blijven. Dan pas wordt duidelijk hoezeer de vreselijke gebeurtenis uit het verleden nog altijd mensen met elkaar verbindt en dat de dingen van vroeger nog niet voorbij zijn gegaan.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
Met deze Haagse roman uit 1906 nam Couperus voorgoed afscheid van zijn Hollandse periode; voortaan zou hij, als kosmopoliet wonend en reizend in de landen rond de Middellandse zee, de stof voor zijn roman vooral zoeken in de Griekse, Romeinse en Oosterse oudheid. Het noodlot speelt - als altijd - een belangrijke rol in deze psychologische detectivestory. Een moord uit passie lang geleden in Indie begaan, achtervolgt de daders, oud geworden in Den Haag, en hun hele familie als een permanent dreigende schaduw. Deze uitgave verscheen ook als deel 25 van de volledige werken van Louis Couperus, gemaakt door een collectief van Couperus-kenners en tekstediteurs, volgens recent ontwikkelde regels op het gebied van de teksteditie. Doordat de reeks is opgezet als kritische leeseditie dient hij zowel een wetenschappelijk als een breed lezerspubliek. Met een nawoord van Couperus-biograaf Bastet (9 blz.). Verzorgde gebonden uitgave met leeslint; kleine druk.

(NBD|Biblion recensie, Redactie)


Ik heb dit boek met veel genoegen gelezen.

Gisteren is de warmwaterboiler in de douche geknapt.jazeker een troep..... we hebben meer dan 30 liter water opgezogen.. gelukkig hebben wij al jaar en dag een stof zuiger die ook water zuigt.. echt een sta in de weg.. maar o zo handig in dit soort gevallen...maar goed .. ik heb in de badkamer rieten manden staan.. voor de prullen en bij de toilet waar benodigdheden in zitten .. alles wat daarin zat kan ik weggooien...zonde...want ik had een hele laag water staan.. er is ook water onder de dorpel door gelekt naar mijn garderobe vloer.. daar onder dus... dat is een houten vloer die zonder dorpels doorloopt in mijn hele beneden verdieping........

Tonny heeft de boel afgesloten en opgeruimd.. ik heb nu alleen geen heet water meer in de keuken en in de badkamer...wel in de douche zelf want die heeft warm water vanuit de grote boiler... vandaag gaat Tonny te veld...ach dat komen we ook wel weer boven... en dat terwijl ik geen doek uit kan wringen....

ondanks deze misère, heb ik best nog een klaartje: janneke heeft een baan en ze is vandaag weer begonnen. Ik ben zo benieuwd hoe het haar bevalt. Maar hoe dan ook, ik ben blij dat ze weer wat te doen heeft.

Allemaal een fijne dag, of fijne middag en avond
grts

2 opmerkingen:

 1. Jeetje dat kan er ook nog wel bij, water kruipt overal heen, ik hoop dat de schade mee valt als alles weer goed droog is kan je het pas goed zien, wat heerlijk dat Janneke weer een baan heeft, ze heeft wat te doen en het brengt wat in het laatje en dat is toch lekker.
  fijn hé in een boek kruipen en even alles om je heen vergeten
  , tot horens weer meidje


  Knuf, Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben voor de tigste keer de boeken der kleine zielen aan het lezen, toevallig zeg, allebei Couperus. Jee een waterballet, gelukkig dat het nog niet midden winter is,dan kun je zo weinig doen als het nodig is. Ik hoop dat je vloer niet beschadigd is . Gefeliciteerd Janneke en succes! Een fijne dag verder hoor, de zon schijnt! Knuf: Trudie

  BeantwoordenVerwijderen