.

.

zaterdag 17 januari 2009

de eerste dag na de eerste keer

Gisteren was ik te moe om ook maar iets te schrijven..daarom vandaag maar verslag...ik zit trouwens nu op mijn oude lappie, die normaal op mijn praktijk staat.. wat een genot: de ee-s doen het gewoon...

Gisteren kreeg ik voor de eerste keer trastuzumab..nouja niet helemaal voor de eerste keer. in de vorige kuur kreeg ik het ook samen met de chemo.. maar`dan in veel kleinere hoeveelheden.. nu krijg ik 13 keer de volle lading en gisteren was dus de eerste keer.

Omdat ik bij die kleine hoeveelheid al bijna onderuit ging, is de pomp op 2 uur gezet.. langzamer dus dan normaal. De pomp is een infuuspomp die zorgt voor gelijkmatige toediening van het medicijn of what ever toegediend moet worden...maar goed, alles bij elkaar ben ik 3 uur in het ziekenhuis geweest...lang zat dus... thuis gekomen ben ik bijna rechtstreeks in slaap gevallen.. en koud dat ik het had.. vannacht heb ik gewoon goed geslapen.. ik ben nog wel moe.. zo uitgeput...en ja hoor.. 2 kilo zwaarder... tja wat wil ik met al dat toegediende vocht.. ik weet dat dat over een paar dagen gewoon weg is, dus ik maak me er niet druk om...
Momenteel voel ik me redelijk goed...de iets meer dan gewone pijnlijke vingertoppen en voeten, en de gewone pijn in mijn borst en in mijn arm..dat is niet over helaas.. maar zo te voelen is er niets extra's bij gekomen.. gelukkig maar...ik heb goede hoop dat dit zo blijft..

Sommige mensen zijn de draad kwijt dus hier nog een korte uitleg. De strijd tegen borstkanker kent verschillende stappen in verschillende volgorden. In mijn geval is het: operaties-bestraling-chemo-trastuzumab-hormoontherapie
Ik zit nu in fase 4: trastuzumab. Dit medicijn is target related naar het her2neu eiwit. En je krijgt het alleen maar als je een overactief her2neu eiwit hebt. Ik heb dat en dat betekent dat er op dat eiwit een vrije poot zit. De cel is niet stabiel en wil zich dus delen voor stabiliteit. Omdat er steeds weer een poot overblijft, blijft de cel zich delen en delen en delen... En daarmee worden kankercellen gevormd.. de deling gaat almaar door.. het medicijn trastuzumab vestigt zich op die open poot en brengt zo de gewenste stabilieit. De deling wordt tot stand gebracht. Dit medicijn wordt via een infuus toegediend. Vandaar dat ik elke keer naar het ziekenhuis mag. In totaal 13 keer, elke 3 weken... een kleine rekensom levert dan 39 weken op.. dan ben ik klaar met fase 4. Over fase 5 heb ik mijn twijfels...dat is de hormoonbehandeling van 7 jaar.. 7 jaar lang pillen slikken.. ojee.. na een half jaar vergeet ik ze grif.. so what's the news..

Tony haalde net een oproep van de bedrijfsarts uit de bus.. ik mag de 27ste daar naar toe.. jammer maar dan staat er een fysio afspraak en die zijn moeilijk te verzetten.. dus ik ga maandag deze afspraak verzetten naar donderdag bijvoorbeeld.. hopelijk kan dat.. Evelien moet me rijden...en natuurlijk net de week van Jaimey..dus misschien een week later is beter.. ik ga wel bellen maandag en we zien wel en anders komt ie maar naar mij...

Op deze pc staat geen psp... ik denk ook niet dat ik het erop zet... ik haal wel wat via het netwerk aan tags hier naar toe..

Trudie jij ook weer bedankt voor je kaart... je weet het hè...

Ik zag net een lekker recept met heilbot... een beetje aanpassen en dan ga ik het wel klaarmaken.. vandaag worden het trouwens wraps.. niet te moeilijk.. ik heb nog wat groene pepers en geitenkaas.. .. ja, ik verzin dar wel wat mee..
Maar eerst heb ik een intake...jaja de praktijk draait gewoon door.. en een intake op zaterdag omdat de vader erbij wilde zijn.. en voor een jong kind na 8 uur 's avonds vind ik niet goed.. als het goed is, komt ze op woensdag .. dan kan Anke haar begeleiden..


2 opmerkingen:

 1. Waarom moeten er zoveel bijwerkingen zijn hé? Ik hoop dat de vermoeidheid snel afzakt. Maar als je nagaat wat er allemaal gebeurt in je lijf is het ook niet gek. Afspraken, sja dat kan wel eens problemen geven, maar daar kom je wel uit, maak je er niet druk om joh. Mijn ervaring is wel de laatste tijd dat dokters zich stelselmatig op plaats 1 zetten en de patienten zich maar aan moeten passen wat afspraken betreft. Alsof een patient geen leven heeft, het is soms absurd gewoon. Meiske, hoop dat je snel herstellen zal qua moeheid en een fijne zaterdag verder! Knuf: Trudie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Frieke,
  Fijn, dat het gisteren in het ziekenhuis goed is gegaan. Alleen vervelend die moeheid. Ik hoop dat het na een paar dagen over is en dat ook de pijn in je vingers en voeten minder wordt, dan heb je toch nog een paar goeie weken tussen de behandelingen in!

  Ik ben woensdag voor controle naar
  dr Carol geweest. Eigenlijk ben ik niet veel wijzer geworden, want ik had eerst een echo en foto moeten laten maken, logisch eigenlijk! Maar dr Knibbeler had mij naar hem terugverwezen, dus zo gezegd zo gedaan!
  Nu heb ik voor 26 januari een afspraak kunnen maken en voor de uitslag kan ik Ria dan bellen.
  Aanstaande dinsdag naar dr Knibbeler en dan hebben we het weer voor even gehad,hoop ik!

  Wij eten zometeen simpel, makkelijk en volgens Silvie, ook nog lekker.......broodje hamburger.

  groetjes en fijn weekend,
  Coralie

  BeantwoordenVerwijderen