.

.

zondag 9 november 2008

rijstballetjes á la clair met sausjes


iedereen heeft dat wel eens.. rijst over... weggooien kan altijd nog... maar soms vind ik dat wel heel erg zonde.. dus ik heb gewoon wat geprobeerd....rijstballetjes gemaakt op de manier van gehaktballetjes

Ingrediënten:
basisballetjes
250 gram gekookte rijst
2 eieren
3 beschuiten
1 kleine ui
1 knoflookteentje
ketjap
zout

oosterse wokolie

dit komt op ongeveer 750 kcal gebakken in 20 ml wokolie voor 25 balletjes

vulling
1/4 paprika : 10 kcal
1 eetlepel garnalen : 42 kcal
bieslook
ketoembar
of smaakmakers naar eigen keus

opdienen met sausjes
satésaus

tomatensaus:
ingrediënten:
3 tomaten, 1/2 ui, teentje knoflook, chilipeper, zout
bereiding:
snijd de ui, de knoflook en de chilipeper fijn en fruit ze in wat olijfolie...snijd de tomaten in stukjes en voeg ze ook in de pan. Laat tot dat de tomaten zacht zijn het mengsel sudderen... pak dan de staafmixer of blender en pureer alles door elkaasr.. opdienen met wat vers gesneden basilicum.. is de saus te scherp, gooi er dan wat kookroom, yoghurt of koffiemelk door..dat haalt de scherpte eraf....

chilisaus

verder nodig
foodprocessor
mengkom
wokpan
keukenpapier

Voorbereiding:
Maak van de 3 beschuiten in de foodprocessor paneermeer. Je kunt ook oud gedroogd brood gebruiken.
Snipper het uitje en de knoflook ook fijn in de foodprocessor
Snijdt de paprika in heel kleine stukjes en doe dit ook met de garnalen.

Bereiding:
Was je handen!
Doe de rijst in een mengkom, vermeng dit met wat zout, de paneermeel, de eieren, het uitje en de knoflook. Doe er wat ketjap bij en indien gewenst wat gebakken sambal. Vermeng alles, net als gehakt, met elkaar totdat je mengsel net meer aan de kom vastplakt. Zet de kom nu even een half uurtje koud weg.


Deel na een half uur je mengsel in drieën. Vermeng één gedeelte met je paprikastukjes, één gedeeltje met bieslook en ketoembar, en één gedeelte met de garnalen stukjes.

Was je handen!
Draai nu van de mengsels balletjes (net als bij gehakt, iets groter dan soepballetjes). Lukt dit nu niet gemakkelijk, gebruik dan een eetlepel. Leg de balletjes even op een schaal of bord.


Verwarm in je wokpan de wokolie. Bak hierin de balletjes tot ze lichtbruin zijn.3-4 minuten hoog vuur...bij blijven staan!
Laat de balletjes uitlekken op een stuk keukenpapier.

Serveren:
Je kunt ze zowel koud als warm opdienen. Maar ik vind ze warm overgoten met een saus het lekkerste.. bijvoorbeeld een satésaus, een tomatensaus of chilisaus..

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten