.

.

zondag 19 oktober 2008

Volkorenbrood in een bloempot



Gewoon volkoren brood gebakken in een bloempot is niet alleen leuk, maar ook spannend om te maken.

Informatie:
goedkoop recept, eenvoudig, meer dan 2,5 uur (door het rijzen van het deeg) Het gaat sneller als je het deeg in een broodbakmachine maakt, en nog sneller als je kant en klaar deeg gebruikt.

Ik geef hier de bewerking en bereiding van het volkoren deeg met verse gist, maar je kunt ook droge gist, zelfrijzend bakmeel of bakpoeder gebruiken. Kijk voor die bereidingen even op de productverpakkingen. LET OP: bij het bereiden van het deeg in de broodbakmachine de aanwijzingen uit je boekje van de broodbakmachine aanhouden.
Verse gist kun je bij elke warme bakker kopen.

Ingrediënten voor 1 brood van ongeveer 500 gram:
een klontje boter
7,5 gram verse gist
1/2 theelepel bruine suiker
2,5 deciliter + een eetlepel lauwwarm water
375 gram volkorenmeel (grof gemalen)
1 theelepel zeezout
1/2 eetlepel honing
1/4 eetlepel plantaardige olie

Voorbereiden:
Maak de bloempot die je wilt gebruiken goed schoon en smeer hem met boter in.

Verbrokkel de verse gist in een kommetje. Meng er met een vork 1 theelepel bruine suiker doorheen. Voeg de eetlepel water toe en roer het geheel tot een glad papje. Zet het kommetje op een warme tochtvrije plaats en laat het in 15-20 minuten schuimig worden.


Deegbereiding:
Zeef de bloem en het zout in een ruime warme mengkom (even uitspoelen met heet water en daarna drogen). Maak in het midden een kuiltje en giet het gistmengsel, de honing, de rest van het lauwwarme water en de olie hierin. Meng met vingers of spatel (of in keukenmachine) alles rustig door elkaar tot er een samenhangend deeg is ontstaan dat als een bal in de kom blijft liggen.

Leg nu het deeg op een met bloem bestoven aanrecht of plank. Kneed het gedurende 10 minuten goed door. Bestuif het deeg af en toe met wat bloem om te zorgen dat het niet te plakkerig wordt en kneed het tot één samenhangende bal. Het deeg moet nu soepel en glad aanvoelen.

Was de mengkom goed af, vet hem in met boter en leg de deegbal in de kom. Dek de kom af met een goed uitgewrongen vochtige theedoek. Laat het deeg in 1- 1,5 uur tot dubbele omvang rijzen op een warme tochtvrije plaats.

Bereiding volkorenbrood in bloempot:
Leeg de deegbal opnieuw op een met bloem bestoven aanrecht of plank en kneed het een minuut of tien stevig door. Breng de deegbal in de gewenste vorm en deponeer hem in je voorbereide bloempot. Heb je deeg over dan kun je er bijvoorbeeld een vlechtbroodje naast leggen (Drie worsten van je overgebleven deeg rollen. De bovenkanten aan elkaar vastplakken, vlechten. de onderkanten aan elkaar vastplakken)
Als je nu met een scherp mes wat sneden in je deeg maakt en daar wat ongebuild tarwemeel op strooit, krijg je een leuk effect. Leg een goed uitgewrongen doek over je wormen en laat het deeg nu nog 30-45 minuten rijzen tot het aan de bovenrand van de vorm komt.

Verwarm je oven ondertussen voor op 240 graden (gasstand 6) of op 220 hete lucht. Kijk hier even voor een omrekentabel (opent in een nieuw venster) of kijk in je eigen gebruiksaanwijzing van je oven.

Zet je broodvorm in het midden van je oven gedurende 15 minuten. Temper daarna je oven naar gasstand 5, 220 graden of 200 graden hetelucht. Zet je broodvorm nu onder in de oven en bak je brood af in 25-30 minuten tot ze goudgeel van kleur zijn. Let op je vlechtbrood moet er al eerder uit. Dat is dunner en heeft geen broodvorm om zich heen. Controleer of je vlechtbrood gaar is op onderstaande manier.

Stort je brood uit op een metalen rooster en controleer of het werkelijk gaar is door met de knokkels op de onderzijde te kloppen. Gare broden klinken hol. Mocht je niet tevreden zijn over het geluid, zet dan het brood zonder vorm onderste boven in de weer ingeschakelde oven met een temperatuur van ongeveer 190 graden gasstand 3-4 of hetelucht 175-180 graden. Na een minuut of 10 moet je brood dan gaar zijn. Laat het brood op een metalen rooster uitdampen en afkoelen.

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. jammmie wat een heerlijke recepten heb je weer geplaatst Frieke, natuurlijk steun ik je ook al vind ik het moeilijk om neer te zetten wat ik eigenlijk bedoel, maar jij weet dat van mij we zijn niet voor niets de 3 muskerettes toch
    ik heb echt diepe bewondering hoe je het allemaal draagt meidje

    dikke knuf Annie

    BeantwoordenVerwijderen