.

.

maandag 20 oktober 2008

Rijst met noten, rozijnen en krenten, tomatensaus, en kaas

Deze keer een vegetarisch gerecht. De kaas kun je natuurlijk ook weglaten.

Informatie: simpel gerecht, goedkoop, 30 minuten bereiding

Ingrediënten:
1 pak rijst of 1 kopje rijst per persoon
1 zak studentenhaver gezouten
1 zak luxe noten gezouten
1 blik tomaten op sap
1 ui
zout en peper
geraspte kaas naar smaak
een beetje boter om je ui in te bakken
1 theelepel honing

Voorbereiden:
Zet een pan water op het vuur en kook hierin de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Voor 1 kopje rijst heb je 2 kopjes water nodig.
Schil en snipper ondertussen je ui en bak deze glazig in een koekenpan. Laat de ui afkoelen zonder het vet in een schaaltje.
Zoek de krenten en rozijnen uit de studentenhaver en leg ze weg in een schaaltje.
Haal uit de notenmelange de noten die je niet lust (heel belangrijk!) en hak de overige noten fijn in een foodprocessor of gewoon met een mesje. Houdt een paar noten heel om aan tafel te gebruiken.
Bewaar dit gesnipperde mengsel even in een bakje.
Draai het blikje tomaten op sap open en pureer de tomaten plus het sap tot een glad papje.
Verwarm een dekschaal voor de rijst.

Bereiding:
Zet een pan of glazen dekschaal op het vuur. Verwarm hierin je tomatenmengsel. Voeg de uiensnippers en de theelepel honing hieraan toe en naar smaak zout en peper (of nog andere smaakmakers als je wilt, mijn dochter gooit er bijvoorbeeld tegenwoordig ook wat gebakken en gekruide sambal in). De honing doet niets anders dan de andere smaken ophalen. Kook het mengsel onder blijvend roeren goed door. Voeg als het te dik is wat water toe. Maar zorg daarbij dat je je tomatensmaak niet verliest. Zet je vuur zacht of als je een warmhoud schaal gebruikt hebt, gewoon even uit.

Ondertussen is je rijst klaar. Schep hem los in de voorverwarmde dekschaal , en vermeng je notenmassa met de rijst. Deze rijst met noten smaakt heel anders dan kant en klare notenrijst. Maar die kan je natuurlijk ook gebruiken als je wilt. Toen ik dit recept verzon, bestond die smaak rijst nog niet.

Serveren:
Zet de schalen rijst, tomatensaus, krenten en rozijnen, de hele achtergehouden noten en het schaaltje geraspte kaas op tafel.
Schep eerst de rijst op je bord, daarover een paar lepels tomatensaus. Strooi wat noten en wat krenten en rozijnen over de tomatensaus en daarover de geraspte kaas.

Smullen maar!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten