.

.

zondag 17 mei 2015

Vulpen

Ik heb een vulpen. Ik heb wel meerdere vulpennen maar met deze pen heb ik jaren geschreven. Het is een Sheaffer. Nee, niet de goedkoopste pen die er is, maar ook lang niet de duurste. Ik weet nog dat ik toen ik deze pen kocht, ook voor onze dochters zo'n pen aanschafte. Samen met de pen kocht ik verschillende doosjes vullingen. In de kleuren zwart, bruin, groen, donkerblauw en lichtblauw.

Sinds kort heb ik deze pen weer in ere hersteld. Na een goede schoonmaakbeurt duwde ik een lichtblauwe vulling in de pen en schrijven maar. Niet altijd even vloeiend, hij haperde af en toe nog. Flink schudden loste dat wel op. En naarmate de vulling leger raakte, schreef de pen beter.

Toen heb ik de pen gevuld met een zwarte vulling. Wat ik ook deed: de vloeiende schrijflijn bleef uit. De pen deed het vaker niet dan wel.  Nog maar een keer de boel schoongemaakt. Geen goed resultaat. Schudden... even schrijven en hij stokte weer.  Uiteindelijk heb ik de vulling er maar uitgehaald, de pen schoongespoeld en een groene vulling in de pen gedraaid.
En voila: hij schreef.

De viscositeit, oppervlaktespanning en pH van vulpeninkt kunnen verschillen naargelang de kleur, zelfs binnen één en hetzelfde merk. Daarom is het aan te raden de pen te reinigen wanneer men of van kleur of van merk wenst te veranderen.  Uit: scribeonline


 Nu maar hopen dat hij dat blijft doen. De paar vullingen zwart die nog in het doosje zitten gooi ik weg.
2 opmerkingen:

  1. Dat wist ik niet, maar ik schrijf dan ook al héél lang niet meer met een vulpen...

    BeantwoordenVerwijderen