.

.

vrijdag 16 augustus 2013

Wat een klus zeg!!!!

Ongelooflijk.. wat een simpel verzoek van enkele jaren (elk jaar opnieuw dus) teweeg kan brengen. Ik zal het uitleggen..

Wij hebben een houten vloer. Onder die houten vloer hebben wij vloerverwarming. Door de werking van het hout ontstonden er links en rechts kieren tussen de aansluitingen van de planken. In de zomerdag sloten deze zich min of meer. Maar twee derde deel van het jaar stonden ze open. En niet zomaar gezellig langs de kant....nee...  midden in de looppaden natuurlijk. Vol in het zicht!

Ik wilde graag dat deze kieren in de vloer gesloten werden. Dat betekent echter dat alle meubels aan de kant moesten. De planken moeten namelijk van de hoofdkant aangetikt worden. En jullie begrijpen dat mijn man daar al helemaal geen zin in had..... en ik, ik kan helaas weinig sjouwen....

Een andere euvel deed zich voor: de vloer werd kaal. Dat betekende ook dat alle meubels eruit moesten, de boel opgeschuurd en weer in de olie gezet. Net zo hels karwei als het aan tikken van de planken.

Of hij werd mijn gezeur beu, of hij vond zelf dat het nu ook eindelijk eens van moest komen, in ieder geval werd er twee weken geleden een tent opgezet om mijn meubels in op te slaan. Nu heb ik niet van die hele lichte meubeltjes, eigenlijk heb ik best lompe dingen. Het was dan ook een hele toer, om de kamer leeg te krijgen en alles in de tent te zetten. Met onze twee luilakstoelen en het dressoir ging dat het lastigste. Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. en kon het grote schuurwerk beginnen. Mijn man had een schuurblokje op een lange steel gezet zodat ik het grootste gedeelte van de kamer en de keuken geschuurd het. Op plekken waar het niet helemaal goed ging, of die wat meer geschuurd moesten worden, deed hij het op de hand na.

Nog dezelfde dag heeft hij de hele vloer met een speciaal middel afgewassen. Natuurlijk was het teveel werk om gelijk daarna de boel in de olie te zetten. Dat snap ik ook wel. Maar ik was teleurgesteld toen het nog een dag moest duren. Wat wel fijn was, was het vervangen van een gescheurde plank en het plakken van de kieren. En toen was het zover: de dag kwam dat de hal, de garderobe, en daarna de kamer in de olie werden gezet. Na 8 uur zou het allemaal zo droog zijn dat je er weer overheen kon. Maar niets was minder waar. Zelfs na 24 uur konden wij niet op de vloer. En na 48 uur hebben wij besloten om alle planken van de vloer eruit te halen, af te schaven, op te schuren, en weer terug te leggen. Jullie realiseren je wel dat ik nu over megaklus spreek.

Voordat we met het verwijderen van de vloer begonnen, hebben we andere olie voor op de vloer gezocht en gevonden. Het is verbeterde Danish Oil geworden van deCockerije. Mijn man had al ervaring met deze olie bij het beschermen van zijn draai werk. Hij heeft een plank uitgeprobeerd en het resultaat was dat er binnen 2 uur over gelopen kon worden.

Zo gezegd zo gedaan, de olie opgehaald en aan de slag met onze grote blokkendoos. Want daar lijkt het erop als je de planken weer teruggelegd. Na vier dagen was de hele vloer van de hal, garderobe, keuken en kamer weer terug gelegden kon het grote schilderwerk beginnen. Twee dagen later zat de eerste laag erop. En nog eens 24 uur later, min of meer, de tweede laag. Na 48 uur zijn we onze meubels te gaan plaatsen.

De vloer glimt, is nog zacht, plakt hier en daar, maar na twee weken kamperen, zijn we het meer dan zat. En gisteren hebben we de grote tafel ook weer binnen gezet. Deze is ook meteen weer bijgekleurd. Zodra het kon heb ik mijn laptop weer aangesloten. Want die was ik de afgelopen weken ook kwijt. Hij staat immers bij mij op de grote tafel.

Ik heb wat foto's gemaakt van de werkzaamheden om jullie een idee te kunnen geven over het hoe en wat.

4 opmerkingen:

 1. Zeker een heel zware klus meis, maar lang gewacht ennne.....vul zelf maar in....het ziet er geweldig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wauwwwww.... het ziet er wel heul erg mooi uit! Eer van de (zware) klus, hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wát een klus zeg en wat zat het tegen met de eerste olie. Maar ook: wat is het mooi geworden!
  Fijn dat je nu weer een aantal jaren vooruit kunt hiermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er geweldig uit.... inderdaad wat een werk.
  Toch 'handig' zo'n handige man :)
  (zelf ben ik net klaar met klusonderdeel muren witten bij zoonlief - op naar het volgende onderdeel - de vloer?)
  *groetjes*, kaatjec

  BeantwoordenVerwijderen