.

.

zondag 18 augustus 2013

Bijverschijnselen die mijn leven onleefbaar maken

Onbegrijpelijk.... ik heb weer last van "opvliegers" van 24 uur achterelkaar en 7 dagen per week... Ik was zo blij daar eindelijk van verlost te zijn. Ja, ik weet het... het hoort bij je leven, maar bij mijn leven klopt dit niet. Ik had al overgang toen ik net 30 was. En in onze familie komen geen overgangklachten voor.  Wij hebben veel meer menstruatieklachten...dus het houdt elkaar goed in evenwicht.

Onder invloed van antihormoon tabletten (Tamoxifen) heb ik bijna 2 jaar getobd met mijn temperatuur... 24 uur per dag en 7 dagen per week zweten, heet, pieken nou ja... slecht dus. Uiteindelijk ben ik gestopt met die hormoontabletten. Sinds kort ben ik met de tweede serie begonnen. Progestoron gerelateerd: Anastrozol.  En weer val ik in de bijverschijnselprijzen.

Ik ga ook hiermee stoppen. Mijn kwaliteit van leven komt onder invloed van dit medicijn heel snel onder nul. Na vannacht is het genoeg geweest. Want ik kan ook niet slapen door de hitte....

Wat dit doet voor mijn hormoongerelateerde kanker? Ik weet het niet. De kans op recidive word groter als ik geen hormoontabletten slik. Maar wat heb ik eraan als ik van die hormoontabletten onderdoor ga.
Oja, ik heb al gevraagd of er andere merken zijn: nee dus... Het is trouwens een bekend verschijnsel....

Uit:  Borstkankerblog.nl  februari 2009

Middelen tegen opvliegers

Het NKI-AVL is een onderzoek gestart met als doel er achter te komen welk medicament, venlafaxine of clonidine, het meest effectief is in de bestrijding van opvliegers bij vrouwen na borstkanker. Daarnaast worden de bijwerkingen van deze medicijnen met elkaar vergeleken. Op die manier hoopt het NKI-AVL vrouwen in de toekomst effectiever te kunnen behandelen.

Opvliegers

Vrouwen kunnen te maken krijgen met overgangsklachten zoals opvliegers. Over het algemeen zijn deze klachten lastig te behandelen maar zeker bij vrouwen na een verleden met borstkanker. Nurse practitioner en onderzoeker in opleiding Annelies Boekhout, werkzaam in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, is een onderzoek gestart naar de effectiviteit en bijwerkingen van geneesmiddelen die opvliegers kunnen verminderen.

Overgangsklachten

“Overgangsklachten kunnen verschillend van aard zijn, zoals gewichtstoename, invloed op het seksueel functioneren of gewrichtsklachten”, aldus Boekhout. “Eén van de meest voorkomende klachten zijn opvliegers. De frequentie, duur en intensiteit van opvliegers zijn bij een ieder verschillend. We weten dat opvliegers bij een groep vrouwen het dagelijks functioneren of de nachtrust negatief beïnvloedt. Soms zo erg, dat vrouwen zelfs willen stoppen met de hormonale behandeling. Op dit moment is het onvoldoende duidelijk hoe deze bijwerkingen te behandelen zijn. Er zijn enkele wetenschappelijke studies gedaan waarbij er gekeken is naar de bestrijding van opvliegers bij vrouwen na borstkanker. Uit deze studies blijkt dat de toediening van bepaalde medicamenten de frequentie, duur en intensiteit van opvliegers kan verminderen.”

Venlafaxine of clonidine?

“Huisartsen schrijven veelal clonidine voor, een ander te gebruiken geneesmiddel is venlafaxine”, vervolgt Boekhout. “Onderzoek met de geneesmiddelen venlafaxine en clonidine hebben een daling laten zien van het aantal, de duur en intensiteit van opvliegers. Venlafaxine en clonidine zijn echter nooit onderling vergeleken. Wij weten dan ook niet aan welk geneesmiddel de voorkeur moet worden gegeven.”

Bron: Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

4 opmerkingen:

 1. Het is afschuwelijk, drijfnat wakker liggen en moe opstaan, sterkte meis!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei ik kan je niet helpen , ik heb helaas de kennis niet. Zo te lezen moet het niet leuk zijn ! Sterkte xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er zijn nog wel andere middelen: Femara en eventueel Aromasin. Probeer het uit en kijk wat werkt voor jou. Hopelijk heb je van Femara minder last.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds een maand of twee weet ik: ik ben in de overgang. Op zich niet erg, maar waarom moeten die opvliegers altijd 's nachts komen?? Ik wil slapen dan!!

  BeantwoordenVerwijderen