.

.

maandag 22 oktober 2012

Kastanjes


Het lijkt wel zomer... nou ja bijna dan toch. Strakke blauw-grijze lucht, schitterende zon en ik heb gezien dat al mijn planten aan een tweede ronde beginnen met hun bloemen.

Alleen de kastanjes beginnen nu echt te vallen.

Gisteren heeft mijn zus een mand meegenomen.
Ik ben benieuwd of zij er iets lekkers van , mee kan maken. Er zijn recepten genoeg. Ik lust ze ook wel, maar mijn man kan er niet tegen. Iets in kastanjes geven hem snerpende rugpijn. Dat hoor ik trouwens van meer mensen. Raar eigenlijk want er worden aan tamme en wilde kastanjes zoveel goede eigenschappen toegedicht.





Tamme Kastanje en Bachbloesemtherapie 

Volgens de Bachbloesemtherapie is de tamme kastanje de redder in nood als alles verloren lijkt. Mensen die met hun rug tegen de muur staan of alle hoop hebben verloren door wat voor omstandigheden dan ook zouden baat hebben bij de tamme kastanje.

Tamme Kastanje en de signatuurleer

Volgens de signatuurleer die uitgaat van de som van de plant en niet de individuele bouwstoffen is de tamme kastanje zeer geschikt bij een slechte doorbloeding van de benen en zou spataderen kunnen voorkomen. Mensen die ’s nachts last hebben van kramp in de benen (en dat komt veel voor) zouden met het nuttigen van de tamme kastanje een oplossing kunnen vinden

Voedingswaarde van de Tamme Kastanje 
Tamme kastanjes vallen op door hun  hoeveelheden vitamine B.
Voedingswaarde per 100 gram:735 kJ, 2,5 gram vet, 4 gram eiwit, 35 gram koolhydraten.
Anders dan noten bevat de kastanje weinig vet en werkt als een natuurlijk atibioticum.


Kastanjes rapen

Het verzamelen van tamme kastanjes kan een pijnlijke zaak zijn vanwege de gemene stekels. Ga dus niet op pad zonder goede handschoenen. Veel wilde soorten, die in de bossen voorkomen, geven weinig kastanjes. Toch is het de moeite waard deze bomen in de gaten te houden. Het is gewoon geweldig leuk om kastanjes te eten die je zelf verzameld hebt.  De oogsttijd voor tamme kastanjes valt normaal gesproken in oktober. Dit kan door weersinvloeden en locatie nogal verschillen. De tamme kastanje is niet te verwarren met de  gewone kastanje omdat deze geen stekels heeft.

Let wel op dat er geen gewone kastanje in de beurt staat. Eenmaal uit de bolster zijn ze lastiger uit elkaar te houden en de gewone kastanje is niet echt gezond.

Tamme en wilde kastanjes zijn de bekendste kastanjes. Van een afstandje lijken ze veel op elkaar, toch zijn er een paar belangrijke verschillen.
Zo heeft een tamme kastanje een puntje aan de bovenkant.

Een wilde kastanje is juist mooi rond. Ook heeft de tamme kastanje meer stekels op het omhulsel en zijn ze dunner dan die van de wilde kastanje.
Een ander belangrijk verschil is dat je de tamme kastanje kunt eten. Hij is zelfs erg gezond! Er zit weinig vet in en veel koolhydraten. De tamme kastanje smaakt zoet en word beschouwd als een lekkernij. Je kunt hem bakken, poffen of puree van maken.

Wilde kastanjes kun je níet eten. Ze zijn erg bitter, waardoor hij vies smaakt en je buikpijn krijgt. Herten en schapen kunnen deze kastanjes wel eten. Ook wordt het gebruikt als medicijn voor paarden. Daardoor wordt de wilde kastanje ook wel paardenkastanje genoemd.

Tip: Wil je weten of de (tamme) kastanjes die je hebt gevonden nog goed genoeg zijn om op te eten? Doe ze dan in een kom water. Als ze boven komen drijven zijn ze uitgedroogd of uitgehold door insecten. Zinken ze naar de bodem dan kun je ze opsmullen!


Tamme kastanjes kunnen worden geroosterd op houtskool, gekookt en gepureerd of gepoft worden.

Poffen in de oven 

Verwarm de oven voor op 220 graden. Maak een kruis in de bovenkant van de kastanjes met een scherp mesje. Leg de kastanjes ongeveer 10 minuten in de oven tot ze openspringen. Laat de kastanjes iets afkoelen voordat je ze pelt.

Poffen in de open haard 

Maak bij de kastanjes een kruis in de bovenkant. Leg de kastanjes in de houtskool tot ze poffen. Wrijf de as van de kastanjes en pel ze.

Poffen in de pan 

Maak met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Smelt een beetje boter in een pan en doe de kastanjes erbij. Laat de kastanjes in ongeveer 20 minuten op een matig vuur poffen. Schep ze af en toe om.

Er staan op smulweb nog veel meer recepten



5 opmerkingen:

  1. Er zit veel kalium in kastanjes. Ik denk dat je man zijn nieren opspelen als hij kastanjes eet..... Ik ben er ook dol op! Wij zijn een keer in de herfstvakantie naar Nooord-Italië gegaan, precies toen de kastanjes daar rijp waren. Ze werden daar boven een vuuur in een soort metalen mandje gepoft, HEERLIJK!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou heel goed kunnen Janneke, de nieren.... Ach, als onze Magda een lekker recept heeft gemaakt dan ga ik daar eten... enne voor Tonny komt er wel wat anders op tafel...

      Verwijderen
  2. Leuk Frieke al die weetjes! Ik heb een te laag kalium, misschien moet ik aan de kastanje? XXX

    BeantwoordenVerwijderen
  3. idd, te veel kalium in kastanjes, vandaar verboden vruchten voor mij (en leo, man van janneke), owv onze slechte nierwerking...
    nochtans staan er hier rond de kliniek een heleboel kastanjebomen en waren er in het weekend heel wat mensen kastanjes aan het rapen... niet voor mij dus :-(
    maar geniet jij er maar lekker van!
    ik ben trouwens sowieso niet zo dol op kastanjes, vind het zo'n gedoe om ze gepeld te krijgen! maar ik heb wel heel graag andere soorten nootjes, en die zijn helaas ook verboden...

    BeantwoordenVerwijderen