.

.

zaterdag 8 september 2012

Een groene gemeente? laat me niet lachen

Welke gemeente? Sint Michielsgestel natuurlijk.  Maar laat ik me eerst even wat uit de doeken doen voordat iedereen over mij heen valt en zegt dat het niet waar is...
Dit is mijn weblog en gaat uit van mijn waarnemingen, en mijn meningen.

Langs ons huis loopt een fietspad. Vroeger was dat een onverhard paadje met aan weerszijden grote bomen. Eiken, nog geplant door onder andere mijn schoonvader.... Dat paadje was een lust voor het oog. Maar doordat achter ons huis ineens een nieuwe wijk moest verschijnen (in plaats van de weilanden met paarden en koeien) waar nu de meeste huizen alweer te koop staan, maar dat terzijde., werd het onverharde zandpad verhard en werden er bomen omgedaan. Nu snap ik wel dat op plaatsen waar huizen komen, of een weg, de bomen moeten wijken. Gelukkig bleven er nog heel veel staan. Ook aan de andere kant van het paadje.

Ik kan op dit moment geen betere foto vinden, maar deze geeft een aardig idee. De seringen staan in mijn tuin, en het pad is al half verhard hier.

Vlak voor de zomervakantie, kregen we een brief van de gemeente St. Michielsgestel waarin werd mee gedeeld dat ze de bomen aan de rechterkant van het pad wilden rooien. Dit omdat er mensen geklaagd hebben over overlast.
Net zo als ik hebben veel mensen naar de gemeente toe gereageerd om hier tegen protest aan te tekenen. Er is zelfs een petitie opgehaald door een belanghebbende. En uit die lijst bleek dat er slechts 2 mensen wiens achtertuin aan het paadje grenst, de bomen weg te willen. Alle andere mensen waren tegen rooien. Daarbij komt ook nog dat 1 van de aanvragers van rooien het huis net gekocht hebben. Dus met de bomen al aanwezig.
33 belanghebbenden/ omwonenden hebben zich uitgesproken tegen het rooien van de bomen.

Onderstaande mail heb ik verstuurd naar de gemeente naar aanleiding van hun besluit:
Het spijt me te moeten lezen dat mensen bezwaar maken tegen bomen die al veel langer deel uitmaken van het Kerkpad dan de woningen aan de Oude Pastorieweg staan.
Er zijn in dat paadje al zoveel bomen verdwenen.  Schaduw van die bomen werkt alleen de andere kant op. Tenminste zover ik weet heb van zon opkomst en ondergang.

En ja, ook van bomen die niet aan je tuin grenzen heb je blad. Dat weten wij uit ondervinding. Blad heeft eenmaal de neiging om te verwaaien.

U mag opmaken uit deze mail dat wij het niet eens zijn met rooien van de bomen, noch met het aantasten van het verdere groene laantje. Dus oplossing A is geen oplossing, B eigenlijk ook niet. En U geeft aan dat C en D geen haalbare kaart zijn.

Ik vind het nogal gemakkelijk om te zeggen: de omgeving moet worden aangepast. Die bomen stonden er toen de huizen verkocht/gekocht werden.  Laten we het beetje groen wat er nog op de rand van de dorpskern van Berlicum ligt gewoon behouden. Er is al zoveel verdwenen….
De genoemde oplossingen bleken allemaal uit rooien te bestaan al dan niet rigoureus.

Gisteren kregen we het uiteindelijke antwoord. En wat blijkt: de bomen worden gerooid. Nu lijkt het wel zo dat de gemeente mee denkt en "groen" maar het tegen deel is waar. In de gisteren gekregen brief wordt er uitgebreid in gegaan op de bomen die blijven staan. Eh... deze kwamen in het hele rooiplan niet eens voor....Dat zijn namelijk de bomen op het stuk waar geen huizen/tuinen aan grenzen behalve die van onze buurman en van ons. En wij hebben geen enkel bezwaar tegen die bomen. Integendeel zelfs.

Ik zal er even een plaatje bij plakken. Dan zien jullie wat ik bedoel:Wij wonen op nummer 41 aan de linkerkant van het plaatje op het BV. Kijk je in het paadje dan gaat het om de bomen aan de rechterkant van het pad. En ze schrijven: " ..achter de woningen OPW 14-40 rooien we alle eiken."
Op de tekening zijn dat alle rooie kruisjes. En die bomen zijn ook van de 1ste categorie. dat hebben ze op de tekening hierboven maar even vergeten aan te tekenen. Ze staan al in een eindbeeld, zo lijkt het minder erg? Enne... de legenda vermeld: X = te rooien bomen... dat zou dus gerooide bomen moeten zijn....

Wat me nog het meeste aan dit alle stoort is het feit dat 2 schreeuwers het voor elkaar krijgen de bomen te laten rooien ondanks 33 tegenstemmers.  En dat de gemeente het doet voorkomen dat ze wel naar de tegenstemmers hebben geluisterd. Ze laten immers bomen staan. Maar die bomen maakten geen deel uit van het rooiing plan... geen van allen. Toch doet de gemeente nu net of ze de tegenstemmers van rooien hebben aangehoord en tegemoet komen.

Van de 14 huizen die "onder" de bomen staan, de achtertuin dan toch alleen maar een stukje, maken slechts 2 mensen bezwaar tegen die bomen. De andere 12 vinden het prima. En toch gaan de bomen eraan.

Groene gemeente? Gehecht aan haar bomen??? Laat me niet lachen!!!.

Ons groene straatje gaat op de schop omdat stadsmensen die zo nodig in een dorp moeten wonen niet tegen een vallend blad kunnen.

Ik heb wat foto's.. met een beetje fantasie kun je zien wat het wordt zonder die bomen...

van onze kant af gezien het straatje in

nog een keer van onze kant af gezien

en wat verderop het paadje in.. het gaat dus om al die grote bomen rechts


de schreeuwers

gezien vanaf het huis van mijn nichtje... die hoge bomen gaan dus weg

nogmaals vanuit de wijk tegenover het paadje, naar links gekeken

naar rechts gekeken

al die hoge bomen moeten dus weg, ze mankeren niets, zijn hoog gesnoeid...maar toch..

oja, dit plakkaat staat er ook nog tussen... wat een farce!!!

ons huis kan je niet zien, maar het staat er wel hoor...helemaal aan het einde rechts en deze hoge bomen blijven staan


7 opmerkingen:

 1. Tja ik snap het toch ook echt niet hoe de gemeente dan denkt...twee schreeuwers en de bomen moeten weg...heel jammer dat het zo gaat.. blijf dan in de stad wonen als je niet over bomen kan. Ben het helemaal met je eens kanjer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O dit klinkt bekend :-( Achterlijke gemeenten met hun groenbeleid. Heb je eindelijk prachtige grote groene bomen, hakken ze ze om. Hier gebeurt dat ook. Dit jaar nog een geweldige treurwilg, een van de markante bomen hier in de buurt. Wethouder was er naats komen wonen, had er last van (?). Hop weg boom. Nu staat er een zielige nieuwe aanplant. Klein lullig boompje. Heel erg zonde allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O wat erg.
  Ik word daar altijd zo naar van.
  Mensen klagen zo gauw over bomen en blaadjes.
  In ons oude huis hadden de buren een prachtige kersenboom die een klein beetje in onze tuin hing.
  Twwe huizen verder klaagden ze over de bloesemblaadjes....De nieuwe bewoners van ons huis hebben alles waarvan ze dachten dat het misschien zou (gaan) overhangen afgezaagd, nu 2,5 jaar later is die boom op sterven na dood.

  Achter ons huidige huis ligt een leuk parkje dat heringericht moet worden maar dat mag niets kosten.Er zijn inspraakavonden geweest etc.
  Nog voor de inloopavond is een kwart van de bomen en struiken gesnoeid of verdwenen, was een foutje van de ingehuurde jongens die geen flauw idee hadden wat nou een braam, populier of vlier was en dus maar wat gedaan hebben(geen grapje.
  De zieke bomen moeten nu alsnog gerooid worden.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel verdrietig, heel triest. Je hebt er tenminste alles aan gedaan, maar het blijft zuur. Iedere boom die je kwijt bent, kost minstens 20 jaar voor je iets vervangends hebt. Ze waren natuurlijk al lang van plan die bomen te rooien en dit is een goede gelegenheid.......

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat triest. Gaan jullie niet in beroep?
  Gr., An

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zonde zeg!! Ik ben heel blij met onze bomen in de straat. Ondanks dat ze af en toe wat schaduw geven....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zeer zonde van de mooie bomen ! Overigens, als je in een bosrijke omgeving woont, kun je te maken krijgen met boktor! Zeer vervelend. Mocht het zover komen dan is dit de oplossing: boktor gassen

  BeantwoordenVerwijderen