.

.

vrijdag 29 juli 2011

"Ik heb niets om aan te trekken...."

"Krijg toch allemaal de klere" werd er ooit eens gezongen door Danny de Munck als Ciske de Rat. En nu denk ik: "Had ik ze maar..".o wacht eens even. Ik weet dat klere hier een verbastering van cholera is. Maar ik vat het liever op zoals ik het hoor: kleren.

Want wat moet ik maandag aan op de crematie. Wat draag je als moeder van de overledene. Het is net zo dilemma als wat draag je als moeder van de bruid. Maar dan heb je altijd nog de bruid om je te adviseren.

"Gekleed in zak en asch" . Er is enkel geen enkele zak die mij deugt doet. Een doorzichtige wil ik niemand aan doen:) En daarbij:  ik doe geen boete en de voornoemde dracht is een boetekleed.

Het moge duidelijk zijn: in mijn kasten vol met kleren, vind ik niets om aan te trekken. Broeken, rokken, jurken, truitjes, hemden, blouses, jasjes, jasjes en jasjes...en wat denken jullie van schoenen. Die heb ik genoeg, nou ja genoeg, maar welke trek ik aan. Ga ik voor de rode? of pak ik toch paarse, of zwarte? of een laarsje? Als ik nu weet welke schoenen ik wil aantrekken, kan ik daarop misschien mijn kleren kiezen.

Not dus, want ik draag rustig paarse schoenen onder een blauwe jurk, of rode. Het is maar welke me makkelijk zitten. Tja en dat weet ik nog niet. Dat weet ik maandag pas.

En net zo gaat dat met de kleding: ik heb geen flauw idee of het warm wordt of koud is, of ik me lekker voel in een jurk of toch liever een uitgewassen spijkerbroek, een streepjesbroek of misschien toch die ongeluksrok.

Kleren genoeg, maar niets om aan te trekken. Want wat trek je aan als je je dochter gaat cremeren? Een harnas? Misschien een goed idee. Het moet dan alleen niet gaan regenen!


De crematie is maandag 1 augustus 2011, de 2de trouwdag van Janneke en Timmy, om 12 uur precies. Wel veel 2-en en 1-en zeg, zie ik nu. Zou ze toch terugkomen als klopgeest: één keer linker nachtkastje, twee keer rechter nachtkastje? Of was het nu andersom?

Het is weer een ouderwets van de hak op de tak logje aan het worden. En ook al slaap ik nog niet echt, het gaat wel beter. Ondanks het trieste in mij,  heb ik een klaartje. Ja, natuurlijk heb ik een klaartje. Ik heb altijd een klaartje, al benoem ik het niet altijd hier. Kan ik het niet altijd hier benoemen.  Maar vandaag, nu de rouwbrieven gepost zijn, de datum geprikt, en de lucht donker kleurt, gaat het wel. Want tegen die donkere lucht staat heel fier mijn witte roos volop in bloei. En dat roept mooie herinneringen op, en ik glimlach!

15 opmerkingen:

 1. Koninginnen dragen wit bij een teraardebestelling of crematie, Frieke...
  Dus... een moeder van een prinses draagt gewoon wit... jouw witte roos vertelde het ook al!

  Dank voor jouw glimlach... je bent bijzonder, moeder van een wonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Draag waar jij je goed bij voelt, wat Janneke je mooi vond staan, draag de kleren die je droeg op haar bruiloft die heeft ze zeker goedgekeurd. Makkelijk voor mij, praktische vragen maken praktische antwoorden. Zo verhullen we voor elkaar de onderliggende pijn. Ik zeg verhullen maar bedoel het niet verkeerd. Het kan zo goed zijn je met praktische dingen bezig te houden, zo terug op aarde.
  Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Agnes (plaatjesenzo)29 juli 2011 om 15:34

  Even geen woorden..... alleen maar bewondering voor je kracht.

  Sterkte

  Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Frieke en Tonny,
  Zojuist heb ik de rouwkaart uit de brievenbus gehaald. Niet vaak heb ik even geen tekst. Dit is toch zo'n moment. We zullen er zijn voor jullie. Frieke, maak je geen zorgen over je kleding.Kus, Greet en Peter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Met tranen in de ogen lees ik hier dit allemaal ! anderhalve week geen pc opengedaan ! Frieke ik wens je veel sterkte in deze moeilijke dagen aan jou en je familie !
  jij bent een heel moedige dame , waar ik trots ben je te kennen !
  En Janneke zal een mooi plaatsje in je hart vinden !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ben het met wiek eens. draag wat janneke mooi vond of wat je op haar trouwdag droeg.
  mijn moeder heeft op mijn vaders begrafenis gedragen wat mijn vader haar altijd mooi vond staan en afgelopen april, 18 maanden na mijn vaders dood is zijzelf daar ook in begraven.
  heel veel sterkte maandag. janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik bewonder je moed en kracht.
  Draag wat je op die ochtend goed dunkt.
  Het maakt niet uit.
  In je hart ben je bij haar.

  Ik denk aan je en jullie, liefs Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb dit blog nu al een dik kwartier openstaan en ik weet gewoon niet hoe te reageren. Wat voor kleding doe je aan op de begrafenis van je dochter? Misschien inderdaad dat harnas? Maar dan moet niet niet alleen niet regenen, maar dan kun je misschien ook niet huilen? Ach lieverd, wat een verdriet. Heel veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Maandag...wat het ook is, het is je harnas die dag....


  Wat aan te treken op de crematie van je dochter. Jezus....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, eventjes down to earth...wat doe ik aan? Ik ben het met de vorige adviseurs eens: iets wat Janneke mooi vond en waar jij je lekker in voelt.
  Klaar! Als dat de kleren zijn die je aanhad op haar trouwerij, prima, maar het kan ook iets heel anders zijn. Ik ben blij dat die witte roos je wat troost geeft. Bij mij werkt dat ook zo, al is jouw verdriet natuurlijk van een voor mij niet te bevatten grootheid.... Heel veel sterkte meid en heel veel kracht toegewenst bij het voorbereiden op je kleinkind daarna......

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En dan wordt je geamputeerd, niet je arm, of je been, maar een deel van je hart, je kind, je vlees en bloed, ach Frieke wat een onbeschrijflijke pijn.
  Wat je ook zult dragen, die eerste augustus, ik weet dat je er zult staan, krachtig, sterk en stralend vanuit dat gewonde moederhart.
  Heel veel sterkte lieverd, voor dan en nu.
  Annemiek (borstkankerforum)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Lieve Frieke, ik heb diep respect voor je. Toch nog een klaartje ondanks alles. En een glimlach.
  Trek maandag gewoon datgene aan waar je gevoel naar uitgaat, iets warms, iets luchtigs, iets donkers, iets lichts. Alles is goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Frieke, ik bewonder jou zo als moeder, vrouw en bewonder je nog méér op de manier waarom jullie toch weer de draad proberen op te nemen. En ondanks het verdriet dat wij die dit lezen voelen toverde deze blog bij mij toch een glimlach op mijn gezicht omdat het oh zo herkenbaar is...En kon het mij zo voorstellen omdat hier eigenlijk hetzelfde probleem was vorig jaar toen de vriend van mijn dochter plots stierf... De dagen na zijn dood werd er véél gepraat tegen de vriend in de zin van Ja gij daarboven brengt ons weer in een moeilijk parket want we weten niet wat we aan moeten doen... En nu nog word er hier ineens een gesprek aangegaan met hierboven...
  Maak je maar geen zorgen jij zult aanstaande maandag weten wat aan te doen want om de één of andere reden zul je het ineens weten.....
  Ik leef met jullie mee, heel veel liefs van hieruit....
  Carientje (plaatjes enzo)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve Frieke, een praktische vraag maar je moet gewoon aan trekken war je je prettig in voelt,als je maandag voor je kast staat weet je het, dan zie je daaar iets hangen waarvan Janneke heeft gezegd mam dat staat je goed en je pakt dat gewoon
  Ik wens jullie een maandag heel veel sterkte en kracht toe en ik zal in gedachten bij jullie zijn
  liefs en een arm om jullie heen Hennie (plaatjes en zo)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ze hoeft niet terug te komen.... ze zal altijd bij jullie zijn!
  Wedden..?

  BeantwoordenVerwijderen