.

.

zondag 19 juni 2011

"Vrijheid is voor niemand bang zijn"

Vrijheid is niet bang zijn om je mond open te doen

Hoe komt het dan dat je dat niet durft? Want zo beknot je je eigen vrijheid. Hoe komt het dat je niet zegt wat je werkelijk wilt zeggen? Is het omdat je rekening wil houden met de gevoelens van een ander? Is het omdat je respect hebt voor de ander? Verkrijg je niet meer respect als je zegt wat je bedoelt?

Dit zijn allemaal vragen waarop ik eventjes geen antwoord kan geven. Maar die mij wel bezig gehouden. Hoe dat komt? Omdat ik er mee te maken heb, natuurlijk!
En als ik goed nadenk, kan ik hier wel een antwoord op geven. De reden dat ik op dit moment niet tegen iemand kan zeggen wat ik werkelijk wil, is dat ik verwacht dat deze persoon heel primitief reageert. En dat daar veel schade door wordt aangebracht, meer schade dan mij lief is, of dat bedoeld wordt. Ik wil mijn verwachtingen niet toetsen. Ook al weet ik dat ik hieraan voorbij ga aan iemands eigen ik. Ik heb immers nu beslist niets meer te zeggen. Waarmee ik een beslissing neem over een ander en invul... ja ik weet het, ik zie de valkuilen, de obstakels en de gebeurtenissen. Daarom noem ik ze alvast voordat jullie dat doen.

Vrijheid is voor niemand bang zijn.
Ja, dat geloof ik wel. Het gaat immers om je eigen vrijheid. Dus.. feel free to react as you wish.

Tricky vroeg me laatst hoe het met mijn dochters gaat. Nou eigenlijk goed. Janneke komt steeds meer terug in de wereld. Ze heeft alleen nu een hardnekkige kou. Logisch: haar weerstand is nul komma nul. Vergeet niet dat alles nog geen half jaar geleden is gebeurd: de ontdekking van kanker en de behandeling ervan. Daarentegen is onze Evelien gelukkig zwanger. Het gaat eigenlijk prima. Ze is wat moe, maar dat mag ook 30 weken onderweg komende week. Samen komen ze er wel.. die dochters van mij, van ons natuurlijk...

Het spijt me.. ik heb onderwerpen zat om over te schrijven, maar ze willen niet uit mijn pen komen. Dus ik ga dit logje publiceren. Even kijken of ik wat verfraaiingen kan vinden.
En mijn klaartje komt uit het Boek met alle Antwoorden: "Als je goed luistert, krijg je vanzelf het antwoord"

Voor alle geslaagden


O even wel een antwoord voor Wondelgijn. Ik ben in de papiermand gedoken en op de kalender staat een stukje van Mark Thompson uit The White War: Life and death on the Italian front 1915-1918. Het stukje heet D'Ánnuzio als oorlogsheld.

En er stond dat het de sterfdag was van Mihai Eminescu, te Boekarest in 1889, op de leeftijd van 39 jaar. Manisch-depressief, syfilis. Een echte dichter en een echte aangeboren krankzinnigheid Geen orale traditie. Anders zouden we hem immers niet kennen.


10 opmerkingen:

 1. een mooi klaartje!
  en thx om even over je dochters te schrijven, blij te lezen dat het ze goed gaat (naar omstandigheden natuurlijk!)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vrijheid is niet bang zijn om je mond open te doen

  Wat is dit mooi verwoord en toch doen we het zo vaak om de goede vrede te bewaren!

  Fijn dat wij je blog mee mogen lezen Clair.

  Met vriendelijke groet
  Sanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vrijheid is een must , we hebben het geluk dit hier te mogen lezen . Je bent strijdvaardig Frieke ! Houden zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lastig dit soort situaties. Als je je hart volgt doe je het denk ik altijd goed. Fijn dat het goed gaat met je dochters.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dilemma ! eerste stuk had door mij geschreven kunnen zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sterk een eerlijk logje over het lastige en het goede van vrijheid..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vrijheid is zeggen wat je denkt, natuurlijk. Maar vrijheid is ook de vrijheid van anders denken. Moeten we mensen bewust kwetsen door te zeggen wat wij menen dat onze vrijheid is? Tasten we daarmee hun vrijheid dan niet aan. Verder is vrijheid om te zeggen wat je denkt, dus eerlijk zijn, niet altijd de beste weg. Je kunt er ook dingen mee kapot maken. Vrijheid is ook nadenken over wat je zegt. Dit is een lastig onderwerp jawel! Knuffels voor jullie allemaal!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben het helemaal met je eens Trudie, lastig onderwerp maar we hebben er o zo vaak toch mee te maken.

  Ach Floor, ik denk dat ieder het eerste stukje had kunnen schrijven.

  Je hart volgen gaat niet altijd Toaske, helaas. Want dan komen er verkeerde dingen uit :)

  Het lastige en het goed van vrijheid....ja dat is zo Roelien. Twee kanten van een ding om te kunnen waarderen wat we hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Moeilijk is dat hè!? Ik hoop dat je al schrijvende zelf een antwoord hebt gekregen over hoe je de dingen aan moet pakken... Sterkte hoor!!
  Enne... jeetje, wat een datumbriefje was dat.... Ik had nog nooit van de goede man gehoord overigens... jij wel??

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hart volgen, is je gevoel volgen....op het moment dat het hoofd zegt trek je mond open dan is dit een kwestie van ego. Op het moment dat je voelt dat je beter je mond kunt houden op dit zelfde moment volg je je hart.

  Het is een kwestie van oefenen.. en niet teveel nadenken over wat een ander van je verwacht qua uitingen of handelingen.

  Mvg.

  BeantwoordenVerwijderen