.

.

zaterdag 7 mei 2011

Over kerken, kastanjes en kinderen

Vier keer per week loop ik naar de fysiotherapie. Dat is een afstand van ongeveer 600 m, denk ik. Zodra het wat helder weer is, zie boven de huizen de karakteristieke toren van onze kerk. Wij hebben een waterstaatskerk.

Waterstaatskerk is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875[1] met financiële steun van de landelijke overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring en controle door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het begrip Waterstaatskerk niet verbonden aan een bepaalde bouwstijl. op het plaatje zie je de Sint Petrus banden uit Overschie, de kerk uit mijn jeugd.


 Onze waterstaatskerk is niet in 1875 gebouwd maar later. Na de Tweede Wereldoorlog. Aangezien Berlicum ernstig getroffen was door bombardementen en de kerk aan het Schuurkerkpad het enige onderkomen was waar mensen bij elkaar konden komen, is er na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe kerk gebouwd. Sint Petrus stoel. De waterstaatskerk kenmerkt zich eigenlijk door de logge bouw. De niet hoge toren, een beetje vierkant. Maar de plaats waar de Kerk staat doet natuurlijk heel veel.

Ik zie dus altijd die toren, vier keer per week. En weet je wat? Ze gaan de kerk afbreken. Een karakteristiek monument voor ons dorp moet plaats gaan maken voor onverkoopbare appartementen. Het laatste woord is hier gelukkig nog niet helemaal over gezegd, maar ik kan er eigenlijk gewoon van uitgaan dat het doorgaat. Dat ik straks geen toren meer zie, dat je niet de weg kunt wijzen met voorbij kerk de eerste straat aan de linkerkant. Dat de grote dikke kastanjebomen rond om de kerk ook zullen verdwijnen. De bomen in het park waar zoveel kinderen hun kastanjes zoeken op een veilige manier. De bomen waar nu de rode en witte kaarsen fier staan te pronken.

De ene na de andere bezienswaardigheid in ons dorpje verdwijnt. Het begon met het bejaardenhuis, daarna de lagere school en nu dus de kerk. Er zijn heel futuristische plannen gemaakt om daar mensen mooi te kunnen laten wonen. Maar niet onze bejaarden, onze mensen die verpleging nodig hebben, niet onze dorpsgenoten... Voor hen is dit nimmer te betalen.

Mijn moeder is  80 jaar. zij woont op het Dorpsveld. Dat is een nieuw ontwikkeld terrein waar oudere mensen bij elkaar kunnen wonen. Maar daartussen wonen ook jonge gezinnen. Zij heeft getroffen! Zij heeft op tijd haar huis kunnen verkopen en dankzij het geld waarvan is zij in staat een flat daar te huren. De huur ligt over de 800 euro per maand en gaat ook dit jaar weer omhoog. Zij kan het betalen, de gewone mens niet.

Morgen is het moederdag. Een dag met een lading in ons gezin waar een dochter nooit de vreugde van moederschap zal kennen en waar de andere dochter, nu 20 weken ver, moeder aan het worden is. Nee, wij vieren geen moederdag. Voor ons is elke dag een dag voor moeder. Want moeder ben je 24 uur per dag. Net zo lang als je kinderen leven.

Nog even een korte update over Janneke:  het gaat haar goed, ze is wel vreselijk moe, en haar eetstoornis komt weer opzetten, maar ze heeft zelf al aan de bel getrokken. Nee, ik heb er alle vertrouwen in dat deze meid het red!!Ze is immers mijn dochter!
Met Evelien kan het niet beter gaan. De 20 weken echo is gepasseerd en alles is goed. Ze maakt een gewone rustige zwangerschap door. Zo zegt ze wil ze wel tekenen voor een 2de zwangerschap er snel achteraan.
Deze getoonde echo is trouwens niet van haar. Dat zijn toch heel erge prive beelden.
 maar met dank aan Hillie's WebhoekjeZoals iedereen wel weet en verwacht ben ik van de methadon af. Het viel me eigenlijk best wel mee. Het enige waar ik last van kreeg waren pijnen waarvan ik dacht dat ik ze niet meer had. Met name de neuropathie in mijn handen en voeten. Deze breidt zich op dit moment steeds verder uit: Al over mijn ellebogen en over mijn knieën. Omdat ik niet meer kon slapen van de pijn ben ik toch maar weer naar de dokter gaan. Ik heb nu een Rivotril.en ik slaap erop.

Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt?
Rivotril
De werkzame stof in Rivotril is clonazepam.
Clonazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.
Artsen schrijven het voor bij epilepsie, rusteloze benen of slaapschokken, paniekstoornissen, sociale fobie, bepaalde vormen van zenuwpijn, spierkrampen en bij ernstig zieke mensen om te slapen.

Maar om nu mijn hele leven aan dit medicijn gebakken zitten, dat weet ik niet. Want wat hou je over van je leven?
Hoewel ik me ook realiseren dat leven met ernstige zenuwpijn ook geen leven is. Ik wil een middenweg, maar die is er niet, nog niet!

Medicijnen die helpen, komen voor de rekening van de patiënt. Net of ziek zijn toch al niet zoveel kosten meebrengt. Maar we zien wel volgende week, bel ik even met de huisarts ...
naast deze hele update heb ik natuurlijk ook leuke dingen. Vlak voor me staat een bos paarse violieren in een bruingouden pot en even verderop staat een bosje rose-witte rozen. elke week neemt Tonny bloemen voor mij mee. Natuurlijk heb ik ook een klaartje: een lief berichtje van een goede vriend, ik ook van jou

De zon schijnt dit weekend, we kunnen buiten zitten en als we stil zijn horen we zelfs de vogels kwinkeleren.

Fijne moederdag, lekker weekend, en een ontzettend goede week!

Frieke

4 opmerkingen:

 1. Dank je wel, Frieke, voor je berichtje op mijn blogje.
  Ik weet dat het heel stil is van mijn kant...ik probeer mijn energie wat te verdelen, zoals ze dat zo mooi zeggen.
  Ik wens jullie allemaal een weekend vol zon: uiterlijk EN innerlijk!!!!! Knuf!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ondanks alles een fijne moederdag Frieke!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel verhaal weg verhaal.

  Goed dat Janneke aan de bel getrokken heb met haar eetstoornis, maar met wat ze allemaal doormaakt wel logische dat het weer op komt zetten. Maar net wat je zegt de meid red het wel.

  Evelien alweer op de helft gaat het snel zeg.

  En hopelijk voor jouw komt er een medicijn dat werkt zonder bijwerkingen. tja de kosten net alsof je het leuk vind om ziek te worden :-( ik ben ook al me eigenbijdrage kwijt en de rest.

  Wens je een fijne zondag/moederdag en een dikke knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik snap het helemaal, jouw moederdag niet vieren. Compleet.

  Fijn te horen dat de zwangerschap goed gaat zeg. enorm en wat blijft het dubbel voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen