.

.

dinsdag 30 maart 2010

hooikisten

Het is al dinsdagmiddag, en nu pas tijd voor mijn logje. Niet eens te lang, want ik heb zo meteen weer een afspraak. Ja, dat gaat ook door.
Tonny was vanochtend vroeg bij de dokter. Vorige week heeft hij zijn slechte voet heel erg gestoten. Gelukkig is hij niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd. Hij moet er dus eigenlijk rustig aan mee doen. Maar dat is tegen dovemansoren gezegd. We zien wel ...

Ik heb mezelf weer een etentje op de hals gehaald. Nu met mijn moeder, en daarbij mijn kinderen plus aanhang. We zijn met zijn achten, als we Jaimey voor één persoon rekenen. Hij is natuurlijk wel een persoon, maar met eten hoeven we eigenlijk geen extra dingen te doen. Hij krijgt links en rechts wel wat op zijn bord, maar geen heel voorgerecht of hoofdgerecht.
Omdat ik geen foto van de Portobello had gemaakt, heb ik besloten dat weer als voorgerecht te geven. En mijn nagerecht bestaat uit de kiwi shake met chocolade ijs. Voor het hoofdgerecht wil ik een Paassalade maken, met varkenshaasjes uit de oven, en gebakken krieltjes. Voor het vleesgerecht wil ik nog even wat opzoeken.

Purperpol vroeg zich af of koken mijn hobby of mijn vorig beroep was. Nou, het is mijn hobby. Want mijn beroep is/was intern begeleider op een basisschool. In mijn eigen praktijk was/ben ik remedial teacher, maatschappelijk werker, en natuurgeneeskundig therapeut.

Dat koken van mij gaat op een heel relaxte manier. Ik koop bijvoorbeeld gesneden champignons. Die zijn net zo goed als gewone champignons, alleen ik hoef ze nu niet te snijden. Voor alle andere snijwerk, wat altijd bij koken komt kijken, vraag ik hulp. Meestal is Tonny in de buurt, maar voor komende zondag zijn zowel Janneke als Evelien, en vlak Nicky mijn schoonzoon kok niet uit, aanwezig. Dat komt helemaal goed met mijn menu.
Verder maak ik het mij ook heel gemakkelijk. Grillen in de grill pan, en niet in de grill want dat duurt veel langer. Goede scherpe messen, en natuurlijk eersteklas ingrediënten. En dan kan een kind de was doen ...

Ik heb een vraag gehad over een hooikist. Dat moet je voorstellen als een houten bak gevuld met hooi. Het hooi werd afgedekt met een soort matras, een soort kussen, ook gevuld met hooi. Wanneer een gerecht moest nagaren, werd het met pan en al in de kist geplaatst en afgedekt met het kussen. Ook werden er pannen ingezet waarvan de inhoud warm moest blijven. Ik herinner mij de kist die mijn opa en oma gebruikten heel goed. Het was een van oude noestige planken getimmerde kist met twee handvatten. Het grote kussen wat erin lag, was rechthoekig, ongeveer 10 cm dik, van blauw geruite stof, en doorstoken met noppen.
'De hooikist, een kist gevuld met hooi met in het midden ruimte voor een pan, is iets wat vroeger veel vaker werd gebruikt en wat eigenlijk bijna standaard tot de huisraad behoorde' staat te lezen op Nederland Klimaat Neutraal.
Ik zie heel veel plaatjes van hooikisten met een deksel, en ook een kussen om de pan heen. Dat zijn wel de modernere kisten denk ik dan. Ik weet in ieder geval dat de kist in mijn opa en oma gebruikten zelfgemaakt was. En groot. Er konden meer als twee pannen in.

De vraag over de kwartel eitjes heb ik bij Janneke's log al beantwoord. Maar ik zal het hier nog een keer doen. Ik vind kwartel eitjes en scharrelkippen eieren allebei hetzelfde smaken. Je hebt eiwit en een eidooier. Omdat je een gebakken ei als deksel van de Portobello gebruikt, heb je aan een kwartel ei genoeg. Dat past beter, en een kwartelei heeft ook een kleine dooier. Het oog wil immers ook wat.

Momenteel lees ik de blinde muur van Henning Mankell. Ik heb het bijna uit, en dan ga ik een boek van Mo Hayder lezen. Ik ben vergeten welk. Jullie weten wel als ik "lees" zeg dan bedoel ik "luisterlezen".

Ik ga kijken of ik mezelf een beetje kan herpakken. Op de een of andere manier ben ik heel gespannen. Niet gek, met die echo op 1 april. ... het komt allemaal wel goed, er is niets erg aan de hand, maar het blijft elke keer weer spannend.

Allemaal fijne dag. En mijn klaartje: mijn hulp heeft vandaag mijn dressoir opgeruimd. Alle laatjes en kastjes. Hoera voor Monique.

16 opmerkingen:

 1. Ik krijg er honger van! Portobello jammiejammie...Succes met je etentje en hopelijk glijdt de spanning een beetje van je af, sterkte met de echo, groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eh Kort blogje ? Maar aangenaam om te lezen ! Maar ook het water in de mond gekregen.
  lekker Frieke !

  warme knuf , Ollie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me herinneren dat mijn moeder de pan met eten inpakte met handdoeken en dan het eten na liet garen in hun bed hahahah mooie hooikist niet waar?
  goede moed houden Frieke voor de echo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Novie, dat weet ik ook nog van vroeger bij ons thuis...dubbel functie: het bed werd zo ook wat verwarmd...en die moed.. die houd ik wel hoor....

  grts

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk dat je van die uitgebreide etentjes organiseert! Ik kan me voorstellen dat iedereen graag bij je eet. Mmmmmm
  Een hooikist ken ik niet van huis uit, al heb ik er wel van gehoord. Het bed werd bij ons ook gebruikt om de rijst warm te houden :-)

  Sterkte op 1 april, je hebt dan toch ook je afscheid? Ik zal aan je denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. frieke, ik herrinner me wel een pan ingepakt in dikke doek en dan in mijn ouders bed, zelf heb ik ooit zo rijst gaargestoomd

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe nog steeds mijn rijst in bed! Het is de beste manier om rijst goed gaar en los te krijgen. Toen ik vroeger nog werkte met de kinderen en zo, kookte ik 's morgens voor ik weg ging de rijst 3 minuten en zette het dan in bed. Als ik 's avonds thuiskwam, was het eten klaar, heerlijk! Afgelopen zondag hadden wij eters en ik had 's morgens rijst in bed gezet. Het voordeel is dan ook dat het warm is en meteen op tafel gezet kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. een leuk en lekker blogje, ik ken dat systeem van de 'nagaarkist' niet, weer wat geleerd.
  sterkte morgen met de echo.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben een slow cooker, da's ook heerlijk langzaam garend eten....

  wat leuk, jouw etentjes, ik lees er telkens met veel plezier over.

  Ik zal morgen heel veel aan je denken. Het zal je spanning geen goed doen. Hoezit dat met de uitslag? Direct of achteraf?

  Hoe dan ook....sterkte ook met de spanning in aanloop naar. Ik duim.

  Liefs,
  Repel

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sterkte met de scan vandaag! Bij ons ook de rijst in bed, hahahaha in de stad 3 hoog was er geen plek voor hooikisten. Mijn oma op het platteland had er wel één, ook herinner ik me de vele stoven en het blikken en emaille keukengerei.
  Natuurlijk ook het kippenhok, als de kippies geslacht waren en het hok schoon, werd ik erin gezet met een berg grind en een ouwe theepot, kon ik geen kwaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Frieke, sorry dat ik zo lang wegbleef. Maar ik had het druk met verkiezingen op de weblog. Doe je ook mee? Je kunt Minister president van weblogland worden. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hoi frieke,
  alles goed gegaan?
  fijne paasdagen toegewenst voor jou en de jouwen.
  groetjes, janny

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zou wel willen weten waar je zo'n hooikist kunt kopen. Weet iemand dat?

  Thecla (snap "reageer als" niet helemaal)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Thecla ik heb het even voor je opgezocht...kijk eens hier :http://duurzaamleven.net/index.php?post=169

  of anders toch googelen..
  succes..

  ps reageer als kun je kiezen uit één van de blogprogramma's..ik reageer bijvoorbeeld met een google-account... zo komen mijn gegevns er in te staan... maar je kunt ook net als je gedaan hebt anoniem reageren. Het nadeel is dat ik niet weet waar ik een antwoord kan neerzetten op je vraag.. dus dat doe ik maar even hier..
  hopelijk kom je nog een keer hier langs

  succes met je kist
  grts
  grts

  BeantwoordenVerwijderen