.

.

maandag 28 december 2009

Onnozele Kinderen

28 december: Onnozele Kinderen. Onnozel staat in dit geval voor onschuldig. Volgens de Bijbelse geschiedenis is dat de dag dat alle zuigelingen door Herodes werden vermoord.

De kindermoord in Bethlehem is een van de meest aangrijpende en gruwelijke scènes uit de bijbel. Met zijn bevel om alle jongetjes onder de twee jaar te doden, omdat hij had gehoord dat er een nieuwe koning der joden was geboren, werd Herodes aan het begin van de jaartelling een van de meest spreekwoordelijke tirannen uit de geschiedenis.

De massamoord en de wreedheid van Herodes wordt in kerst- en Driekoningenliedjes vaak bezongen..

Om deze dag te gedenken zijn de kinderen voor een dag de baas over de volwassen. Ik weet nog dat wij dat vroeger altijd vierden. Wij mochten bepalen wat we deden, welke spelletjes, waar we naartoe gingen, en vooral wat we aten. Volgens mij heb ik het nooit met mijn kinderen gevierd. Eigenlijk moet je zeggen herdacht. En toen ik het net met Janneke over de telefoon daarover had, was er geen herkenning. Ik noemde dat nog gekscherend "een gebrek in de opvoeding", maar nu ik er langer over heb nagedacht, vind ik het jammer dat dit gebruik van herdenken in een stofhoek is beland.

Ik weet niet of Unicef dit opgepikt heeft maar het is toch een prachtige dag om alle kinderen die door een oorlog zijn gestorven te gedenken en kinderen, ook die in een oorlogsgebied leven, al is het maar voor één dag de macht te geven. Één dag kind zijn, één dag spelen ... één dag de baas ...

Wat we vroeger ook wel gevierd hebben, is Driekoningen. De boon in de cake bepaalde wie die dag de koning was. In mijn jeugd was dit een hele belevenis. Je kreeg dan een mantel om en een echte kroon op. En je moest met allerlei egards behandeld worden. Zowel Janneke als Evelien hebben hier geen herinnering aan. Dus ook dat is een gebrek in hun opvoeding. Evelien weet alleen nog dat ze samen met Janneke met rommelpot langs de deuren zijn gelopen. Je kent dat wel: een blik met een blaasbalg en een stokje. Maar zoals aangeeft hebben ze dat slechts een keer of twee gedaan. Ze vonden er niks aan. En nu spreken we over Vastenavond...

Mijn gegraaf in het verleden heeft dus alleen eigen herinneringen opgeroepen. Om de een of andere reden heb ik dit niet aan mijn kinderen doorgeven. Heeft iemand van jullie dat wel gedaan? Of zijn dit langzaam verdwijnende religieuze tradities?

Ik heb nog een leuke anekdote: hij speelt zich af tweede kerstdag. We spelen tussen de vele gangen van het diner Triominos.. Evelien heeft veel geluk en zij wint heel veel spelletjes. Dus ik zeg tegen haar iets wat wij vroeger altijd al zeiden: "De domste boeren oogsten de dikste aardappels! " Evelien trekt hierop een verongelijkt gezicht, maar dan roert Nicky zich. "Dat jij als domste boer wordt neergezet is nog niet zo erg, maar ik ben dan de dikste aardappel!"

Het is onnodig te zeggen dat wij schaterend van het lachen bijna onder tafel lagen. En helaas voor Nicky gaat hij nu als "dikste aardappel" door het leven. Want jullie snappen wel dat ik dit onder de koffie bij mijn moeder verteld heb.

Allemaal fijne middag en mijn klaartje: de rustige lummeldag van vandaag. Geen verplichtingen, geen etenshoogstandjes, geen moeten ... en dat is ook wel eens fijn.


7 opmerkingen:

 1. Lekker hé, zo'n rommeldag!Dus je hebt Nicky opgezadeld met een bijnaam...Ik heb ook geen enkele van deze tradities door jou genoemd aan mijn kinderen doorgegeven. Ik kende wel de dag van onnozele kinderen, maar uit een boek, evenzo driekoningen met de boon en Sint Maarten. Wij waren protestant en dit zijn echt katholieke dagen. Ik hoop maar dat ik ze andere ook belangrijke normen en tradities heb meegegeven.
  Gaat het een beetje met je elleboog? Knuf: Trudie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zijn heel erg van de tradities, maar geen christelijke, want we zijn geen van beiden christelijk opgevoed en Leo gelooft niet. We hbben echter allerlei tradities van mijn huis meegenoemen en bij Leo vandaan. Dat heeft dan vooral te maken met kerst- en paasontbijten. Kerstmis met zelfgebakken kerststol, Pasen met matses, zelfgebakken oliebollen met oud- en nieuw. Reken maar dat ik hier oliebollen en appelbeignets ga bakken donderdag! We delen wel wat aan de buren uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Frieke ,

  Vlug even op de blog ; Prachtige Blog deze , doet ook in mijn jeugd graven.

  Mag ik je en je familie een veilige en gelukkige overgang toewensen.

  Knuffel uit Roeselare.

  Ollie en familie;

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja denk dat wij hier ook wel wat tradities hebben. Matzes met pasen, zelfgebakken oliebollen en appelflappen met oud en nieuw, sint maarten (lampion, liedjes zingen aan de deuren) en zelfgebakken knieperties in december. En wat je schrijft over die anekdote bij het spelletje: hier gilt iedereen altijd: gelukkig in de liefde is ongelukkig in het spel als ze aan de verliezende hand zijn natuurlijk) en vv in het tegenovergestelde geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. als ik heel diep graaf :):) dan komt me wel wat naar boven drijven bij opa en oma vroeger die waren katholiek, maar kom er meer op door je blog :) Dat waren wel gezelige tijden.

  Ik heb het niet aan de jongens doorgeven omdat ik het eigelijk niet goed meer wist.

  Wat ik altijd doe is met oud en nieuw zelf oliebollen bakken, super vinden ze dat en ik heb het van Pake geleerd en ga het dit jaar Nick voor doen. gezelig met zijn tweeen in de keuken en bakken maar.

  Zoals ik altijd met de sint samen met de kinderen pepernoten bakte, nu willen ze dat niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Onnozele kinderen vieren we niet, maar een heel aantal feesten wel: Driekoningen, Sinte Maarten, Michaelsfeest, Sint Jan....binnen de vrije school blijven dit herkenpunten doorheen het jaar. Dit jaar was ik wat te vermoeid om er echt heel bewust mee om te gaan, en ik merk dat ik dat toch wel heel erg jammer vind. Een goed voornemen voor het neiuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke log! Gek, ik weet dat 28 december de dag van de onnozele kinderen is, maar ik wist niet dat ze dan de baas mogen spelen. Als ik dat had geweten had mijn Oudste een hele leuke traditie gehad op zijn verjaardag! Weet je wat: vanaf volgend jaar dan!

  BeantwoordenVerwijderen