.

.

maandag 26 januari 2009

schelvisfilet met aardappelcurry


hoofdgerecht, 2 personen, bereidingstijd 20 -30 minuten
niet eten bij nachtschade allergie (aardappel en tomaat)
de getallen per portie:
Kcal: 236 Eiwit: 25.10 Koolhydraten: 29.5 Vet: 2.5

Ingrediënten
200 gram schelvisfilet ( 2 stukken van ongeveer 100 gram)
300 gram aardappels
100 gram uien
2 tomaten gepeld
2 eieren
1 theelepel mosterdzaadjes
½ theelepel koenjit (kurkuma)
verse koriander
zout, peper, olie, witte wijnazijn

Benodigdheden
1 wokpan of hoge braadpan met deksel
2 kookpannen met deksel
snijplank
groot keukenmes
alu-folie, keukenpapier
3 schaaltjes

Voorbereiding
Schil de aardappels, haal de ogen er uit (die zijn giftig, nachtschade plant hè) en snijdt de aardappels in blokjes. Je kunt natuurlijk ook kant en klare aardappelblokjes kopen. Deze zijn vaak al voorgekookt, dus gemakkelijk in gebruik.
Snipper de ui in een schaaltje. Strooi de koenjit er over en vermeng het.
Pel 2 tomaten en snijd ze in blokjes. Pellen van tomaten is helemaal niet moeilijk. Maak met een scherp mes een kruis over het kroontje, niet dieper dan het velletje. Leg vervolgens de tomaat een minuutje in heet water. Je ziet de schil al af rollen. De rest van de schil haal je er vervolgens zo af. Leg de blokjes tomaat even in een schaaltje.
Hak de koriander in stukjes en bewaar ze even in een schaaltje.

Bereiding
Kook de aardappelblokjes in ruim water 10-15 minuten gaar. Giet ze af en houd ze warm door de deksel op de pan te houden. De stoom in de afgesloten pan zorgt voor de warmte.
Verwarm wat olie in een hoge bakpan of wok. Strooi hier in de mosterdzaakjes. Als ze beginnen te "poppen" ( net als popcorn) voeg je je uienmengsel toe. Roerbak alles zo'n 3-5 minuten, tot de uien glazig kleuren. Voeg dan de gekookte aardappel blokjes toe en wat zout en peper naar smaak. Roerbak het geheel zo'n 2 minuten en voeg dan de tomatenblokjes toe . Roer het mengsel nu nog 1 minuut om, draai het gas uit, roer de koriander er doorheen en zet de pan even warm weg. Dit kan je doen door een deksel op de pan te doen.
Breng in een kookpan wat water met een klontje boter, een scheutje melk en wat citroen, aan de kook. Leg hierin de schelvis stukken, breng het geheel weer aan de kook en pocheer (stoof) in 4 minuten met de deksel op de pan de vis gaar. Haal de vis met een schuimspaan uit het vocht, dep ze droog met wat keukenpapier en wikkel ze in stukken alu-folie om ze warm te houden.
Gooi het viswater weg en doe flink wat water in de pan. Breng dit zachtjes aan de kook. Geen wild gebubbel, maar zachtjes kokend. Schenk een beetje witte wijn azijn toe en maak een lichte draaikolk in het midden van het water. Breek hierin een ei. Als het wit gestold is haal je het ei met een schuimspaan uit zijn water en je breekt het volgende ei. De witte wijnazijn en het draaikolkeffect zorgen ervoor dat het eiwit keurig bij elkaar blijft. En dat moet je hebben. Ik heb op de foto geen ei staan, omdat ik het niet gemaakt heb.

Serveren
Schep op voorverwarmde borden wat aardappelcurry. Haal de huid van de vis af en leg op de aardappelcurry een stuk vis . Een leg daarop een gepocheerd ei. Maak het gerecht af met wat snippers koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen