.

.

maandag 6 juli 2015

Eten met elkaar

Ik heb voor jullie mijn menu van het etentje van gisteren nog. Ja dat kan ik nooit eerder publiceren anders is de lol voor mijn gasten eraf:) en voor mij....

Maar goed... we begonnen met een heel lekkere romige paprikasoep. Ik had dit ook nog nooit gegeten, laat staan klaargemaakt. Dus ik had hem al een keer proefgedraaid met paprika uit de vriezer. Nu dus met verse paprika's. Oordeel: het smaakte beide keren voortreffelijk. Bij de soep had ik tapasbroodjes mer roomkaas of roomboter. Gewoon Italiaanse afbaktapasbroodje die ik bij de Aldi heb gehaald. Het was een prima combinatie.

Als tussen gerecht hebben we ingewikkelde groene asperges gemaakt. Door de warmte van afgelopen
dagen had ik niets in het vooruit gemaakt, zoals ik anders wel doe. Met behulp van mijn zus heb ik de groene asperges omwikkelt met parmaham. Deze ingewikkelde groente heb ik daarna in een warme grillpan gelegd voor zo'n acht minuten. Dan zijn de asperges beetgaar. En we hebben gesmuld!!

Voor het hoofdgerecht hebben we samen gezorgd. Hubby was verantwoordelijk voor de kiprollade, ik voor de rest. De kiprollade haal ik altijd op de markt bij de poelier. Ik had er twee meegenomen, maar voor 4 personen is één ook voldoende. Twee is gewoon lekker decadent: iedereen kan pakken wat hij wil en er is nog over. De kiprollade aanbraden en dan een uur de oven in op 140 graden. Ik weet het je kunt op hogere temperatuur (180-200) met 40 minuten uit, maar ik houd van slow. Door het aanbraden in het begin, blijven ondanks/dankzij het slow-cooking de sappen goed bewaard. Mijn aandeel in deze gang bestond uit krieltjes, gewassen en daarna een minuut of 10 gesmoord in boter en water. Stoomdeksel op de pan houden. Het resultaat zijn mooi glanzende, lekker smakende krieltjes.
De veldertjes kwamen uit een pot. Gewoon opgewarmd in eigen vocht, afgegoten en in een schaal gemikt. Eigenlijk hoor je er pesto door te doen volgens het recept, maar ik heb de pesto er apart op tafel bijgezet. Niet iedereen is een pesto fan. Maar met de veldertjes was het een heel goede combinatie.
De apple crumble met custard heb ik wel geprobeerd, maar vond ik niet lekker genoeg smaken. Dus die heb ik weggelaten gisteren.

Tja en dan het nagerecht. Ik wilde een tiramisu maken, maar mijn zus houdt helemaal niet van koffie of iets met koffie. Daarom heb ik voor een simpele Eton mess gekozen. Na wat pogingen is me het toch gelukt de meringues goed te krijgen volgens dit recept. Maar natuurlijk had ik voor backup gezorgd in de vorm van kant en klaar gekochte frambozenmeringues. En omdat de aardbeien zo goed waren vrijdag, heb ik verse aardbeien meegenomen evenals een verpakking kant en klaar geslagen slagroom. Echt iets voor dit weertype:  je hebt geslagen slagroom zonder dat je bang hoef te zijn dat het mislukt.... Ik heb de Mess ingrediënten op tafel gezet en ieder zelf zijn Eton mess laten maken.  En mijn eigen gebakken meringues waren favoriet!!!!


En dan de grand finale: kletskoppen met slagroom en aardbei... het recept zegt framboos, maar ik had nu eenmaal aardbeien. Ook een heel lekkere combinatie.

Dit alles werd besproeid met de nodige glazen wijn en bier. Er is zelfs nog een Irish Coffee gemaakt. En thee.... Mina was goed voor de vaat en van wat over is... ach we eten vandaag het rollade restant op en wat aardappeltjes.. ik heb nog een komkommer. De overgebleven soep heb ik in 3 bakjes gedaan. Een gaat naar mijn moeder met een bordje kiprollade, krieltjes, veldertjes. De rest heb ik in de vriezer gegooid... eens kijken wat het wordt.....

Kortom.. het was weer erg gezellig. Zeker voor herhaling vatbaar, hè zus???

3 opmerkingen:

 1. Mm klinkt lekker allemaal...en gezellig ook...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het was zowel lekker as weer heel gezellig Trudie... net als de andere keren...

   Verwijderen
 2. Die asperges! Heerlijk!! En toetjes? Ik ben gek op toetjes!!

  BeantwoordenVerwijderen