.

.

zondag 14 maart 2010

Lezen in bed

Wat is dat toch met lezen in bed? Ik heb de indruk dat iedereen dat doet, of heeft gedaan. Ik heb het in ieder geval altijd wel gedaan. Van zover ik me kan herinneren. Ik weet nog dat ik een leeslampje had, dat bevestigd was tegen de muur. Ik lag op het bovenste deel van het door mijn vader zelf in elkaar geknutselde houten stapelbed. En als ik op de rand ging staan, kon ik er net bij. Ik moest dan wel steun zoeken tegen de deur en de muur,(en één keer ging dat gruwelijk mis, maar dat is een ander verhaal,) om het lampje goed te hangen.

Ik las alles wat los en vastzat. Ik heb wat boeken verslonden. En met een snelheid, waar niemand in kon geloven. In mijn tijd op de middelbare school ben ik herhaaldelijk getoetst op de kennis van de inhoud van een boek. Laat ik altijd alles geweten hebben. Zelfs de trivialiteiten welke kleur een rok had of in welke jaszak zijn zakdoek zat. Door de vele ervaring heb ik me zelf snel lezen aan geleerd. En ik heb dat tot mijn profijt aangehouden. Ik was instaat om heel snel beleidsstukken door te nemen en daar een commentaar op te geven. Helaas kan ik dat nu niet meer. Maar even terug naar lezen in bed.

Gisteren hoorde ik van mijn dochter dat zij het liefste las op haar buik liggend. Haar vriend zit in bed te lezen. Ik heb altijd op mijn rechterzij gelegen. En dat doe ik nog. Maar ik ken ook mensen die op hun linkerzijde liggen of op hun rug. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Het gaat me te ver om uit te vissen hoe dat komt. Dat doen maar anderen.

Zolang ik me kan herinneren, ben ik nog nooit in slaap gevallen boven een boek. Ik ben altijd in staat geweest een boekenlegger ertussen te leggen. Maar sinds ruim een jaar ben ik afhankelijk van een luisterboek. Daar is helemaal niets mis mee, ik lig nog steeds op mijn rechterzij, op mijn buik met mijn hoofd naar links gedraaid, of op de rug, nee daar gaat het niet om. Maar ik merk de laatste tijd steeds meer dat ik in slaap val tijdens het luisteren. En als ik dan een beetje pech heb, is of de batterij van mijn Zennetje leeg, en is het boek halverwege gestopt. Of het hele boek is afgerond en heeft het apparaat zichzelf uitgeschakeld na enige tijd. Jullie zien wel: beide gevallen zijn lastig. Er is nog een derde optie trouwens. Ik word wakker en merk dat mijn boek nog doorloopt en schakel het uit. Dan is mijn verhaal nog niet ten einde, maar wel veel verder dan ik was gebleven. Bewust was gebleven.

Het gevolg is dat ik de volgende ochtend eerst mijn Zen moet opladen om vervolgens op te zoeken waar ik ben gebleven. Dat kan best lastig zijn. Zeker omdat je geen visueel aansluitingspunt hebt. Maar tot nu toe ben ik er altijd wel uitgekomen. Je hoort mij niet klagen: zo kan ik toch lezen. Waar ik maar wil. En dat is dan weer een voordeel van een luisterboekje.

Lezen jullie wel eens in bed? En vallen jullie dan ook in slaap boven je boek? Laat mij dat eens weten!

Allemaal een hele fijne zondag, en mijn klaartje: hoe kan het ook anders, het telefoontje van mijn huisarts.

10 opmerkingen:

 1. Yes, ik lees altijd in bed. Op mijn linkerzij en nee ik val ook nooit in slaap boven mijn boek. Stop er net op tijd een boekenlegger tussen en leg het op de grond (ik heb geen nachtkastje of iets dergelijks), of als ik het een heel bijzonder boek vind, leg ik het naast mijn hoofdkussen,

  Fijne zondag, groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lezen ja boeken verslind ik :):) en in bed tuurlijk meestal op me rechterzij hand onder me hoofd en lezen maar.Zelf val ik dus wel regelmatig in slaap hihi,Bart vind me dan met boek en die klapt hem dan dicht wel netjes met wat er tussen hihi.
  Heerlijk gewoon het lezen en ik heb onze jongste aangestoken want die leest ook zo veel.

  Super he dat je HA het wil leren de porto uit te spuiten.echt dat scheelt je gewoon een rit naar het ziekenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nee, lezen luk me niet in bed.
  meestal zit ik niet goed, of kan ik het niet goed zien.
  maar nog vaker val ik boven mijn boek in slaap.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lezen heb ik altijd en heel veel gedan.Maar lezen in bed lukt me gewoon niet.Ik heb altijd in de ochtend gelezen.Alle kinderen naar school mijn man naar zijn werk .Dus stil in huis en dan las ik altijd zo`n anderhalf uur samen met koffie en ontbijt.Ik kan niet tegen het lawaai van Tv en radio tijdens het lezen.In slaap val ik bij een breiwerkje nooit tijdens het lezen van een boek.Zeg Frieke je hebt alweer een behoorlijk aantal mooie blogjes geschreven.Ik heb ze allemaal gelezen....maar op moment heb ik de puf niet om overal te reageren.Je huisarts is een mens met een warm hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vroeger las ik heel veel in bed. Op mijn linkerzij de nene bladzij en op mijn rechterzij de andere. Later vond ik in bad lezen heerlijk. Toen kreeg ik een bril met varifocus. Toen kon ik nieet meer in bed lezen en niet meer in bad. Een tijdje heb ik teon veel minder gelezen, maar nu lees ik gewoon aan tafel, dat gaat het beste.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik lees ook graag in bed, maar niet op mijn buik, want dan gaat uiteindelijk mijn rug zo'n pijn doen. Ik lig meestal op mijn rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ollie kan niet slapen zonder iets gelezen te hebben. op zijn linkerzijde altijd. ollie heeft altijd hersenvoer nodig voor hij slaapt. Soms droomt hij dan mee in de strip of verhaal. maar lezen is een must!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik lees ook in bed, altijd al gedaan! Het is een probaat middel om je hoofd leeg te maken. Ik doe het al zolang ik lezen kan. Thuis noemden ze me de leesbok en het standaardmopje over mij was dat ik de closetrol ook nog las. Een andere gekke gewoonte is buiten, is lees alles, reclameborden, dingen op vrachtwagens, winkelborden. Nee zonder een boek kan ik niet. Ik lees halfzittend met een extra kussen, wat ik na het lezen weg doe. Ik ben nog nooit boven mijn boek in slaap gevallen. Ik lees 4 tot 5 boeken per week nog altijd. LOL!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik lees nooit in bed. Gewoon omdat ik altijd later ga slapen dan Danny. Maar als ik op de bank lees, dan lig ik ook meer dan dat ik zit. Heerlijk vind ik dat, lekker onderuit met een spannend boek. Ik heb altijd graag gelezen en het blijft een van mijn grootste hobby's.

  BeantwoordenVerwijderen